05/05/2019

Espectacle «Quan les fàbriques cantaven»

«Us proposem un viatge ple d’història, d’anècdotes i de cançons. Un recorregut que ens portarà a la Roda industrial, la de les colònies i les fàbriques, a un temps en què la cançó del riu s’esmorteïa amb la música de les sirenes, les turbines i les contínues. Una banda sonora on tampoc faltaran les veus de les dones i els homes que, malgrat el brogit de les màquines, es van fer sentir deixant la seva petja i el seu record a la memòria del nostre poble».

Dia: Dissabte 5 de maig.
Lloc: Capella de la Mare de Déu del Sòl del Pont, Roda de Ter.

Josep Maria Pladevall (Sabadell, 1956) és professor de flauta de bec i compositor català. Ha composat la música per al poema «La sirena» que es cantarà a «Quan les fàbriques cantaven».

El compositor Pladevall descriu el poema així:

«Les imatges que desvetllen els poemes de La fàbrica de Miquel Martí i Pol són especialment significatives per a les persones que l’han coneguda, que hi ha treballat. El poema «La sirena» evoca el toc que a cada fàbrica indicava el canvi de torn de treball i que sonava, com les campanes, aquí i allà medint el pas del temps. Aquesta  presència sonora era ben present per a tothom a Roda de Ter i a tantes ciutats industrials com el Sabadell de la infància de l’autor d’aquesta partitura. Poema i música evoquen, amb serenor, el sentiment d’acceptació d’una realitat dura tot i que suportable, però quotidiana i irreversible. I també esperançada: «vindran altres temps», diu Miquel Martí i Pol. Però, mentre, la sirena marca per a tothom el dia a dia d’uns temps difícils que, sembla, s’han d’allargar fins més enllà de la nostra vida.

Fàbrica Tecla Sala, coneguda popularment com «La Blava». Anys seixanta. Foto: Arxiu Memòria Històrica de Roda de Ter.

*Foto de la capçalera: Dones treballadores de «La Blava». Anys cinquanta. Foto: Arxiu Memòria Històrica de Roda de Ter.

Fundació Miquel Martí i Pol
© Tots els drets reservats
fundació miquel martí i pol
fundació miquel martí i pol