Casa Museu.
Miquel Martí i Pol.

Casa Museu
Miquel Martí i Pol.

El museu literari dedicat a l’autor s’ubicarà a la casa número 9 del carrer Costa del Ter de Roda de Ter, on Miquel Martí i Pol es va instal·lar l’any 1956.

Miquel Martí i Pol es va casar amb Dolors Feixas el 7 de maig de 1956. El germà petit del poeta, Ramon Martí, va fer-los de fadrí major i el crític literari Josep Maria Castellet va ser-ne un dels testimonis. Un cop casats van establir el nucli familiar «la casa groga mig perduda en un àmbit de meravelles», la casa dels sogres, al carrer Costa del Ter, on van néixer més endavant la Mariàngels i en Jordi.

«La casa groga,
mig perduda en un àmbit
de meravelles,

fa molt més dúctil
la greu malenconia
d’aquells capvespres

en què cap música
no aconsegueix de vèncer
el buit del tedi».

Haikus a Mariàngels,
dins Haikus en temps de guerra.

A la casa groga també és on el poeta escriurà el gruix central de la seva obra poètica: des d’El poble i La fàbrica fins a L’àmbit de tots els àmbits, passant per Vint-i-set poemes en tres temps, La pell del violí, Cinc esgrafiats a la mateixa paret, Quadern de vacances i Estimada Marta, entre altres títols.

Vegeu, en la memòria de Miquel Martí i Pol, la visita d’un grup d’estudiants de Ramon Besora, aleshores mestre de l’escola El Puig d’Esparreguera, a casa el poeta: «jo vivia en una caseta de planta baixa propietat dels amos de la fàbrica on havia treballat des dels catorze anys, i com que jo en feia vuit que estava malalt i cap a sis que havia hagut de plegar de treballar, feia servir com a diguem-ne despatx una petita habitació del mig de la casa que donava al celobert. Allí va ser on vaig rebre l’ambaixada d’El Puig, i he explicat això de l’habitació perquè per allí dins hi van passar els més de cent (sí, sí, cent) nois i noies que m’havien vingut a veure. Va ser una experiència única i potser irrepetible. En grups de set o vuit ―el màxim que permetia, amb bona voluntat, l’habitació― tot aquell bé de Déu de quitxalla va desfilar davant meu, alguns amb rostre sorprès o astorat, d’altres amb una envejable desimboltura».

La Casa Museu Miquel Martí i Pol donarà a conèixer la figura i obra d’un dels autors més emblemàtics del segle XX, considerat Poeta Nacional.

Fundació Miquel Martí i Pol
© Tots els drets reservats
fundació miquel martí i pol
fundació miquel martí i pol