04/12/2018

Resum dels actes de les Jornades Miquel Martí i Pol 2018

La primera setmana de novembre s’inicien els actes i les activitats de les Jornades Miquel Martí i Pol 2018.

Vegeu totes les imatges a la nostra galeria

Presentació d’«Amb veu pròpia. Crònica de demà»

La primera activitat va tenir lloc el dimecres dia 7 de novembre, amb la presentació d’«Amb veu pròpia. Crònica de demà», amb una xerrada de presentació de les diferents accions poètiques amb els seus protagonistes: Lluís Solà, Pelut i Pelat i Núria Martínez-Vernis. Presentava i conduïa la Núria Armengol. Va passar a la Jazz Cava de Vic a les 19h.

Taller de poesia i impremta

Les activitats van seguir el dia següent amb el taller de creació de poesia i impremta, dirigit a infants i joves de 6 a 14 anys, que va tenir lloc a les 18h a la Sala polivalent de la Fundació Miquel Martí i Pol. Hi van participar una desena de nens i nenes amb la col·laboració de les seves famílies i van sortir uns poemes ben creatius i bonics, que la quitxalla es van poder endur impresos a casa de manera artesanal.

Homenatge popular al teatre Eliseu

El divendres 9 de novembre va tenir lloc l’acte d’homenatge popular al poeta, amb la lectura de poemes al Teatre Eliseu de Roda de Ter. Van intervenir els alumnes de les escoles Emili Teixidor, Mare de Déu del Sòl del Pont, que també van decorar l’escenari amb els seus treballs plàstics juntament amb la Llar d’infants, i també els alumnes de l’Institut Miquel Martí i Pol de Roda. També van llegir personalitats de les entitats de Roda: el grup de teatre Arrels, la Colla Gegantera, Eskerdats, Taller de Memòria Històrica i Festival Audiovisual Miquel Obiols. Enguany també es van afegir a l’homenatge el Taller de Lectura en Veu Alta del Casal Cívic de Torelló. El teatre va quedar ple a vessar.

Ruta literària oberta a tothom

Dissabte dia 10 de novembre vam encetar el dia amb una Ruta literària oberta a tothom, que va ser un recorregut per Roda de Ter amb la visita de la Casa Miquel Martí i Pol. La Montse Caralt i en Roger Canadell van conduir la ruta que també va comptar amb la presència i la intervenció de Martiàngels Martí, la filla del poeta, que va compartir amb les persones assistents anècdotes i informació de la seva experiència directa. Unes 40 persones van assistir a aquesta activitat.

Presentació d’«El dictat de l’agulla» de Jaume Cases

A la tarda, la Biblioteca Bac de Roda va acollir la presentació d’«El dictat de l’agulla», el poemari guardonat en el Premi de Poesia Miquel Martí i Pol 2017. L’acte va comptar amb la presentació de Biel Barnils, que va mantenir una conversa amb l’autor premiat, Jaume Cases, i amb alguna aportació final del públic assistent sobre els canvis en la lírica i les noves temàtiques de la poesia contemporània. Hi havia una desena de persones. Vam cloure la presentació amb una copa de cava.

Paraules vives al vent que passa

El mateix dissabte 10 de novembre, el Teatre Eliseu va acollir a les 20h l’espectacle «Paraules vives al vent que passa», un recital de poesia i música que va delectar el públic amb les arts de la rapsòdia i la interpretació vocal de la chanson française. Hi van assistir unes 80 persones.

Homenatge al cementiri

Diumenge dia 11 a les 9.45h va tenir lloc l’acte íntim d’homenatge al poeta al cementiri de Roda de Ter, emparats pel sol de l’estiuet de Sant Martí. Marçal Curriu i el coordinador de l’Àrea de Cultura de la Diputació de Barcelona, el Sr. Oscar Pascual, van llegir un poema cada un, intercalats amb les 2 peces de la chanson française, que van interpretar Xavier Baurier (veu i guitarra) i Josep Roma (clarinet). Va cloure l’acte la interpretació de «Tarda a Transilvània», de Bela Bártok, a càrrec del quintet de cambra de l’Escola Municipal de Música El Faristol. Hi havia mig centenar de persones.

Tot seguit a les 11h al Teatre Eliseu es va celebrar l’acte de lliurament dels Premis Literaris, artístics i pedagògics amb la presentació de Xavier Graset. Trobareu més informació en una notícia a part que fa referència exclusivament a aquest acte de les Jornades.

Com a cloenda va tenir lloc l’espectacle «Em sents, Miquel?» A càrrec del Cor Jove i l’equip docent de l’EMM de Roda de Ter i L’Esquirol amb la participació especial de Guillem Roma. Una producció de l’Escola Municipal de Música de Roda de Ter i l’Esquirol i la FMMP, que van preparar un espectacle amb tot de detalls molt cuidats i que mostrava la faceta potser més poc coneguda del poeta: la de cantautor.

Amb veu pròpia. Crònica de demà. Acció poètica Les dues músiques

El mateix dia 11 de novembre a les 19h, a la Sala modernista del Casino de Vic, va tenir lloc la primera acció poètica d’«Amb veu pròpia. Crònica de demà», amb l’espectacle Les dues músiques a càrrec de Lluís Solà i Joan Ribé. La sala va acollir unes 100 persones que van quedar embadalides amb la força i la màgia de les paraules i la música, del diàleg entre aquests dos sons, ben combinats amb el silenci.

Amb veu pròpia. Crònica de demà. Acció poètica amb Pelat i Pelut

El divendres 16 de novembre va tenir lloc la segona acció d’«Amb veu pròpia. Crònica de demà» amb el concert de Pelat i Pelut al Teatre Eliseu de Roda de ter a les 20h del vespre. Els músics van musicar poemes de Miquel Martí i Pol, Pep Rosanes, Jaume Coll, Jacint Verdaguer i Víctor Sunyol. L’espectacle va aplegar 250 persones de totes les edats que van gaudir amb els ritmes de la rumba i el jazz que els artistes van oferir a l’escenari, amb una posada en escena senzilla però molt cuidada i elegant, en la qual en Ferran Orriols del grup Nyandú va fer una presentació que inaugurava l’espectacle i que culminava amb la participació final d’aquest artista en l’últim tema.

Amb veu pròpia. Crònica de demà. Acció poètica ULL, dos, tres i orella

El dijous dia 22 de novembre hi va haver el darrer dels tres recitals d’«Amb veu pròpia. Crònica de demà»: l’acció poètica «ULL, dos, tres i orella», a les 20h a l’església de Sant Esteve de Tavèrnoles. L’espectacle va aplegar prop d’una trentena de persones que van poder gaudir de la recitació de poemes de Pilar Cabot passats pel sedàs de la Núria Martínez-Vernis, acompanyada per l’acurada selecció i interpretació de músiques populars dels artistes Marc del Pino i Ciscu Cardona, que van introduir el seu discurs musical entrellaçant-se amb equilibri harmònic al discurs poètic de la rapsoda. Per delectar i sorprendre el públic assistent.

Les Jornades Miquel Martí i Pol 2018 han finalitzat amb la II Jornada-Col·loqui Miqiuel Martí i Pol de literatura i educació, amb el tema a tractar: Poesia a l’Educació infantil i primària. Trobareu informació detallada en una notícia a part.

Finalment, volem agrair profundament a totes les persones implicades i que heu participat en els diferents actes i activitats l’èxit de les Jornades Miquel Martí i Pol. És el resultat d’un treball en equip gràcies al qual tots aquests actes són possibles.

Moltes gràcies a tothom i fins l’any que ve!

Fundació Miquel Martí i Pol
© Tots els drets reservats
fundació miquel martí i pol
fundació miquel martí i pol