medium Espectacle «Quan les fàbriques cantaven» - Miquel Martí i Pol

05/05/2019

Espectacle «Quan les fàbriques cantaven»

«Us proposem un viatge ple d’història, d’anècdotes i de cançons. Un recorregut que ens portarà a la Roda industrial, la de les colònies i les fàbriques, a un temps en què la cançó del riu s’esmorteïa amb la música de les sirenes, les turbines i les contínues. Una banda sonora on tampoc faltaran les veus de les dones i els homes que, malgrat el brogit de les màquines, es van fer sentir deixant la seva petja i el seu record a la memòria del nostre poble».

Dia: Diumenge 5 de maig.
Hora: A les 6 de la tarda.
Lloc: Teatre Eliseu, Roda de Ter.

Entrada gratuïta.

«Un espectacle ple d’història, d’anècdotes i cançons. Un recorregut per les colònies i les fàbriques,; el viatge cap a un temps en què la cançó del riu s’esmorteïa amb la música de les sirenes, les turbines i les contínues. No hi faltaran les veus de les dones i els homes que malgrat el brogit de les màquines es van fer sentir, deixant la seva petja i el seu record a la memòria del poble».

Durant el segle XIX, Catalunya va viure un procés d’industrialització. A la nostra comarca la indústria tèxtil va ser una gran protagonista d’aquest procés i el riu Ter un dels principals testimonis.

Historiadores: Irene Llop Jordana i Núria Sadurní Puigbò
Cant i piano: Clara Marsó Arderiu i Coloma Bonnin Riera.

 

Josep Maria Pladevall (Sabadell, 1956) és professor de flauta de bec i compositor català. Ha composat la música per al poema «La sirena» que es cantarà a «Quan les fàbriques cantaven».

El compositor Pladevall descriu el poema així:

«Les imatges que desvetllen els poemes de La fàbrica de Miquel Martí i Pol són especialment significatives per a les persones que l’han coneguda, que hi ha treballat. El poema «La sirena» evoca el toc que a cada fàbrica indicava el canvi de torn de treball i que sonava, com les campanes, aquí i allà medint el pas del temps. Aquesta  presència sonora era ben present per a tothom a Roda de Ter i a tantes ciutats industrials com el Sabadell de la infància de l’autor d’aquesta partitura. Poema i música evoquen, amb serenor, el sentiment d’acceptació d’una realitat dura tot i que suportable, però quotidiana i irreversible. I també esperançada: «vindran altres temps», diu Miquel Martí i Pol. Però, mentre, la sirena marca per a tothom el dia a dia d’uns temps difícils que, sembla, s’han d’allargar fins més enllà de la nostra vida.

Fàbrica Tecla Sala, coneguda popularment com «La Blava». Anys seixanta. Foto: Arxiu Memòria Històrica de Roda de Ter.

*Foto de la capçalera: Dones treballadores de «La Blava». Anys cinquanta. Foto: Arxiu Memòria Històrica de Roda de Ter.

Fundació Miquel Martí i Pol
© Tots els drets reservats
fundació miquel martí i pol
fundació miquel martí i pol