desplegables poètics

Durada: 1 hora i mitja aproximadament
Preu: 5,5€ per alumne/a
Nivells: Educació Infantil i Primària (de 4 a 8 anys)

 

Què és i què es fa?

És una experiència literària que es du a terme amb materials específics que tenen la característica de ser «desplegables», que versen sobre la vida, l’obra i l’entorn del poeta de Roda de Ter. L’objectiu principal és que l’infant se situï als llocs on va viure, treballar i escriure Martí i Pol a través de la seva poesia i que conegui i assaboreixi aspectes de la trajectòria de l’escriptor. Aquesta experiència literària també té com a finalitat el trobament entre l’infant i la paraula com a generadora d’emocions i sensacions.

Tot i que la proposta es presenta com un tot, al llarg de cadascuna de les parts o activitats es treballen diferents habilitats sensorials, com ara mirar i escoltar; habilitats comunicatives, com recitar i participar verbalment; i motrius, des del desplaçament en la ruta per la casa del poeta fins a la participació en una proposta de joc poètic.

La proposta «Desplegables poètics» consta de quatre activitats:

 • «El poema és la nit i un balancí al terrat»
 • Acordió de poesia: una casa, un poble, un poeta
 • El camí de la casa groga
 • La caseta groga

Lloc i durada: 

A la seu de la Fundació Miquel Martí i Pol o al centre educatiu. En aquest segon cas, es traslladarien els materials al centre i no es faria l’activitat «El camí de la casa groga».

La durada total de les activitats és aproximadament d’1h. Cada activitat té una durada d’uns 15 minuts.

 • «El poema és la nit i un balancí al terrat» (15 minuts)
 • Acordió de poesia: una casa, un poble, un poeta (30 minuts)
 • El camí de la casa groga (30 minuts)
 • La caseta groga (15 minuts)

Logística i material:

La Fundació ha creat uns materials específics per a cada una de les activitats. Si l’activitat es fa al centre escolar es requereix un espai obert i diàfan.

Objectius:

 • Situar l’infant als llocs on va viure, treballar i escriure Martí i Pol a través de la seva poesia
 • Conèixer i assaborir aspectes de la trajectòria de l’escriptor
 • El trobament entre l’infant i la paraula com a generadora d’emocions i sensacions

 

Desplegables poètics. Una proposta educativa per a infants de 4-8 anys es presenta com una proposta literària que també té un component lúdic. És per aquest motiu que algunes activitats es presenten en forma de joc. Però, per damunt de tot, el sentit de la proposta és provocar l’agudització dels sentits i el gaudi a través de la paraula poètica. Els textos poètics ofereixen una mirada nova i atenta a l’entorn i a la vida, són textos literaris que omplen l’infant de paraules, emocions, ritmes i sensacions. La poesia connecta amb les seves vivències.

Proposta creada per Vanesa Amat (UVic), Maica Bernal (UVic) i Isabel Muntañá (Escola Despujol) i Fundació Miquel Martí i Pol.

Fundació Miquel Martí i Pol
© Tots els drets reservats
fundació miquel martí i pol
fundació miquel martí i pol