06/07/2023

Molt contents de la 3a edició d’Estiu a La fàbrica. Cultura i Literatura. Resum, valoració, agraïments i dades

El cap de setmana de l’1 i 2 de juliol s’ha celebrat «Estiu a La fàbrica. Cultura i literatura» un festival de petit format amb una dotzena de propostes artístiques que han posat la literatura com a eix central i que ha estrenat el format festivalet per a públic de 0-12 anys.

La Fundació Miquel Martí i Pol i Cardant Cultura han presentat la 3a edició d’un festival d’arrel literària amb la voluntat de recuperar l’entorn de La fàbrica La Blava de Roda de Ter com espai literari, cultural i social, i com indret de creació.

Des de l’organització creiem que el format ha funcionat i que ha permès donar a conèixer l’espai de La Blava com un lloc associat al patrimoni literari i artístic. Durant tot el cap de setmana més d’un miler de persones han passejat amb tranquil·litat per l’espai i ha gaudit d’alguna de les 12 propostes d’«Estiu a La fàbrica». La percepció és que s’ha aconseguit un ambient molt bonic i agradable i que s’ha assolit l’objectiu: apropar la literatura a tots els assistents.

Consulteu aquí la galeria d’imatges de tot el cap de setmana. Fotos: Edu Morató. 

Festivalet. Matinal per a infants i famílies

En aquest espai s’hi ha proposat tres tallers de creació que van causar furor. Per una banda, Umpalumpa va proposar la confecció d’exlibris personalitzats per a la mainada, una activitat molt ben rebuda que va captivar les famílies i les va introduir al món de l’estampa i del valor del llibre. Es van estrenar tant el taller de Llibre-objecte il·lustrat com el taller «Ocells de paper?», produïts per la Fundació i creats per les artistes Gibet Ramon i Dàlia Adillon respectivament. Dues propostes que van aplegar molts infants i que van introduir-los al món literari des de l’art. Per una banda, es van crear llibres amb estampació, adhesius i dibuixos dels poemes seleccionats, creats o d’autos clàssics. Per l’altra, es van llegir els poemes d’ocells de Ramon Besora i es van crear mòbils pintats per penjar-los dels arbres i de les habitacions dels infants. Tot plegat permet que, un cop a casa, aquests poemes siguin recordats i llegits de nou.

La companyia Katakrak va desplegar el joc de kadires en vers sota el bosc de marronyers. Els jovenets van apropar-s’hi per descobrir els versos de les poetes publicades a la col·lecció de Cafè Central. I també per usar aquests versos per crear els propis poemes. Tot a través del joc i l’experimentació amb objectes reciclats. Va tancar la matinal l’espectacle «L’ocell de colors» de la companyia En Clau de Clown que va fer ballar des del més petits fins als més grans.

Des de l’organització valorem molt positivament el festivalent, que ha complert l’objectiu d’apropar els infants a la literatura des de perspectives diverses i en un ambient lúdic i festiu.

Espectacle «Les clares paraules» amb Ernest Villegas i Coloma Bertran.

El vespre d’Estiu a La fàbrica va començar amb «Les clares paraules», un espectacle produït per la Fundació Miquel Martí i Pol, en el qual Ernest Villegas posa la veu a Miquel Martí i Pol. L’actor va llegir textos de prosa i poemes seleccionats per donar a conèixer la biografia de l’autor. Coloma Bertran va fer màgia amb el seu violí i ens va transportar a tots a un altre món. L’espectacle va ser molt ben acollit i les crítiques del públic eren immillorables.

El Joglar d’Arnau Tordera

Va tancar el primer dia de festival el cantant Arnau Tordera que va posar veu i música als poemes de joventut del poeta Jacint Verdaguer. Tot plegat a l’espai pavimentat de La Blava, amb un ambient íntim, vora riu, i amb la lluna a la platea.

A l’hora del vermut. Amb Josep Pedrals i Xevi Pujol.

Diumenge al migdia, sota l’ombra del bosc de marronyers -com deia Miquel Martí i Pol, el comissari de l’Any Rector de Vallfongona Josep Pedrals i el poeta osonenc Xevi Pujol van explicar de forma distesa i divertida la biografia de Francesc Vicent Garcia, conegut com el Rector de Vallfogona (1579-1623). També van recitar i comentar els textos dirigits a un públic atent que s’enriolava contínuament. L’obrador de patates fregides de Sant Tomàs va oferir bosses de patates a tots els assistents. Aquesta activitat s’organitza conjuntament amb Reduccions. Revista de poesia, amb qui es proposa cada any un parell de pas a dos en forma de conversa entre autors per donar a conèixer clàssics i contemporanis de la literatura universal.

Cafè-concert amb Guillem Ramisa i Ferran Isern.

Després de dinar tothom va poder fer el cafè gaudint del cantautor rodenc Guillem Ramisa i del trompetista Ferran Isern. Les taules baixes que vam disposar sota els til·lers van quedar plenes i el temps va foragitar la xafogor de l’any anterior.

Espectacle «Miralls» de Gemma Humet.

Vam tancar «Estiu a La fàbrica. Cultura i literatura» amb un concert molt íntim de Gemma Humet. La cantautora va captivar a tothom. Quina veu que té, la Gemma, i que bé que ho va fer, ella sola, a l’escenari, amb un piano folrat de tela blanca i amb l’ànima il·luminada.

Agraïments

Des de la Fundació Miquel Martí i Pol i Cardant Cultura no podem acabar aquest resum d’«Estiu a La fàbrica» sense donar les gràcies (ben de cor) a tothom que ha confiant en nosaltres.

Gràcies a les institucions que aporten diners perquè puguem pagar els artistes participants a «Estiu a La fàbrica»: Diputació de Barcelona, Institució de les Lletres Catalanes (Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya) i Ajuntament de Roda de Ter. També al Departament de Treball, Economia Social a través del Singulars.

Gràcies a l’empresa Feixas Aulet Distribucions per entendre la cultura i confiar-hi i aportar-nos diners perquè la Fundació pugui organitzar actes a Roda de Ter. També gràcies a L’obrador de patates de Sant Tomàs per oferir-nos bosses pel vermut.

Gràcies a les entitats amb les quals hem coorganitzat actes dins d’Estiu a La fàbrica. Sense fer xarxa (xarxa de debò) seria impossible l’èxit: amb Reduccions. Revista de poesia hem coorganitzat el Vermut poètic sobre el Rector de Vallfogona, un acte que forma part dels dos «Pas a dos» (converses entre autors) que coorganitzem anualment. Gràcies a la Biblioteca Bac de Roda pel racó de poesia que ha proporcionat al festivalet. Una matinal literària sense llibres no seria possible. Gràcies a Espais Escrits. Xarxa del Patrimoni Literari Català.

Gràcies a tots els artistes i talleristes que han format part dels diversos actes. Tots han estat encantadors, amables i han tractat Estiu a La fàbrica amb estima i amor.

Gràcies a Carles Vilella i a en Mikel que van fer de tècnics de so i de llum de tots els actes. Sense la seva professionalitat res no hauria sortit bé.

Gràcies a Pompi Studio (Gerard Rodríguez), dissenyador dels cartells i el material de difusió a les xarxes socials d’Estiu a La fàbrica d’enguany. Gràcies a Càrdali (Edu Morató) pels reportatges fotogràfics. Gràcies per l’estima que ens han mostrat, per les fotografies precioses que has fet i per fer-nos-les arribar de forma puntual després de cada acte.

Gràcies a Joan Arbat i Miquel Bagaria de la brigada de Roda perquè sempre ens ho posen fàcil i ens ajuden en tot!

Gràcies a l’Oriol i en Roger de La Guingueta perquè van obrir de forma intensiva durant el cap de setmana expressament per a nosaltres.

I sobretot gràcies a totes les persones que heu assistit als actes!

Des de la Fundació i Cardant Cultura us donem les gràcies!

 

Fundació Miquel Martí i Pol
© Tots els drets reservats
fundació miquel martí i pol
fundació miquel martí i pol