A la casa groga també és on el poeta escriurà el gruix central de la seva obra poètica: des d’El poble i La fàbrica fins a L’àmbit de tots els àmbits, passant per Vint-i-set poemes en tres temps, La pell del violí, Cinc esgrafiats a la mateixa paret, Quadern de vacances i Estimada Marta, entre altres títols.
Actualment la Casa Miquel Martí i Pol s’obra a grups reduïts que han concertat cita amb avís previ a fundacio@miquelmartiipol.cat. La Fundació Miquel Martí i Pol gestiona la Casa Miquel Martí i Pol i ofereix visites comentades a la seu de la Fundació i a la casa groga. Tanmateix, és important que el visitant sàpiga que l’habitatge es troba en mal estat de conservació i que en l’actualitat es treballa per rehabilitar-lo com a museu.
El visitant que vulgui fer la visita comentada a la casa del poeta trobarà un immoble totalment buit de mobiliari i d’instal·lacions. Es conserven els envans interiors que permeten explicar en quines cambres el poeta escrivia o dormia. Durant la primera fase del projecte, inaugurada el juny de 2019, a més de fer la seu de la Fundació s’ha consolidat la façana de la casa número 9, s’han posat els tancaments i s’ha tret el fals sostre per tirar endavant amb el tractament de la fusta.
Vegeu, en la memòria de Miquel Martí i Pol, la visita d’un grup d’estudiants de Ramon Besora, aleshores mestre de l’escola El Puig d’Esparreguera, a casa el poeta: «jo vivia en una caseta de planta baixa propietat dels amos de la fàbrica on havia treballat des dels catorze anys, i com que jo en feia vuit que estava malalt i cap a sis que havia hagut de plegar de treballar, feia servir com a diguem-ne despatx una petita habitació del mig de la casa que donava al celobert. Allí va ser on vaig rebre l’ambaixada d’El Puig, i he explicat això de l’habitació perquè per allí dins hi van passar els més de cent (sí, sí, cent) nois i noies que m’havien vingut a veure. Va ser una experiència única i potser irrepetible. En grups de set o vuit ―el màxim que permetia, amb bona voluntat, l’habitació― tot aquell bé de Déu de quitxalla va desfilar davant meu, alguns amb rostre sorprès o astorat, d’altres amb una envejable desimboltura».

La finestra és el punt de referència que permet relacionar ambdues fotografies. L’any 1980 Josep Benet va visitar el poeta a Cal Manyà. La fotografia la va fer Josep M. Montaner.
La Casa Museu Miquel Martí i Pol donarà a conèixer la figura i obra d’un dels autors més emblemàtics del segle XX, considerat Poeta Nacional.