15/04/2024

Una exposició anual de fotografies i poemes vincula art i comerç a Roda de Ter!

Una exposició anual de fotografies i poemes vincula art i comerç a Roda de Ter!

12 poemes, 12 fotografies. Durant un any, 12 aparadors de Roda de Ter presentaran fotografies inspirades en poemes de Miquel Martí i Pol:

«Si tot el que m’emmarca la finestra / és viu mentre jo visc, quin alt poder / aquesta vida meva!».

 

Roda de Ter. 15 d’abril de 2024.

La Fundació Miquel Martí i Pol, el Grup fotogràfic de Roda de Ter i Masies i l’Associació ARC de Comerciants de Roda de Ter, amb la col·laboració de l’Ajuntament de Roda de Ter, s’han unit en un projecte anual conjunt que acaben de presentar: una exposició que interrelaciona fotografia, literatura i comerç.

Presentaran cada mes una fotografia feta per un membre de l’entitat Grup fotogràfic de Roda de Ter i Masies inspirada en un poema de Miquel Martí i Pol. Tot plegat es farà a l’aparador d’un dels comerços de l’Associació ARC de Comerciants de Roda de Ter. Així, cada mes durant un any el poble i els visitants podran gaudir de la lectura d’un text del poeta, de l’obra fotogràfica inspirada en el poema i coneixeran el fotògraf que l’ha creada, i tot plegat a l’aparador d’un dels comerços participants.

La inauguració del projecte ha tingut lloc aquest dilluns dia 15 al local d’Assegurances Montse Amblàs de Roda de Ter. El muntatge s’ha fet amb la fotografia del professional José M. Pecci que ha interpretat el poema «Un dia seré mort» del llibre de Miquel Martí i Pol Paraules al vent (1951-1953) i que ens l’ha descrit de la següent manera: «He intentado plasmar lo que el poeta me ha dado a entender, que es bueno que de alguna forma permanecemos en toda aquello que hemos amado, que hemos vivido, que hemos tenido junto a nosotros. De alguna manera permanecemos en todas estas cosas».

Es podrà gaudir de l’exposició a l’aparador fins a final de mes. Després, s’emplaçarà el visitant al següent local, la Fonda Urgell, que presentarà la interpretació del poema «Deixa que els mots conservin el misteri…» de Primer llibre de Bloomsbury (1980-1981) a càrrec de Neus Páez Islan.

En el muntatge de l’exposició també hi ha assistit Griselda Arrey, regidora d’Acció social, Promoció econòmica, comerç i turisme de l’Ajuntament de Roda de Ter: «La fusió de la cultura i el comerç local és una aposta que impulsa el creixement sostenible del nostre poble. Amb la iniciativa ’12 poemes 12 fotografies, donem vida als versos en els racons més inesperats, connectant amb les emocions dels nostres veïns i visitants. Amb aquesta iniciativa, no només gaudim de la riquesa cultural del nostre entorn, sinó que també donem suport a la vitalitat del nostre teixit comercial. Cada mes, un nou poema i una imatge lluiran en un comerç diferent, fent del nostre poble un destí no només per als que busquen productes, sinó també per als que anhelen inspiració i connexió emocional».

El fil conductor de la proposta és la connexió entre el text i l’expressió fotogràfica, dues maneres artístiques d’explicar perspectives de la vida. I té com a finalitat promoure la cultura i el comerç. En total 12 fotografies formaran part de l’explosió final.

Montse Caralt, directora de la Fundació Miquel Martí i Pol: «La intenció del projecte és convidar a les persones que passen pel carrer a parar uns segons davant d’un aparador per relacionar el poema i la imatge, per gaudir de l’art en uns instants de trànsit de carrer. Tot plegat, doncs, fent l’art accessible tot portant-lo als aparadors dels comerços del municipi».

Quim Pueyo, president del Grup fotogràfic de Roda de Ter i Masies: «Estem molt il·lusionats amb aquest projecte conjunt. Aquest projecte representa una oportunitat per els nostres socis, a més d’un homenatge a la cultura del nostre poble. És un desafiament emocionant que segurament ens enriquirà a tots».

Endemés, també a les xarxes socials de la Fundació Miquel Martí i Pol (@fundaciommp /Instagram, Twitter i Facebook) i de l’Ajuntament de Roda de Ter (@RodadeTer) es publicarà la fotografia conjuntament amb el poema o un fragment de poema en el cas de Twitter.

La fotografia i el poema restaran exposats a l’aparador durant quinze dies.

A l’abril de 2025 tots els aparadors participants exposaran les obres de forma paral·lela i es farà una ruta literariofotogràfica pel municipi.

Els comerços participants són fruit d’un sorteig fet per l’Associació ARC de Comerciants de Roda de Ter. Tot seguit, us fem coneixedors del calendari previst del projecte:

 1.Abril de 2024:

Poema: «Un dia seré mort» de Paraules al vent (1951-1953) @fundaciommp
Fotògraf: José M. Pecci @jose_pecci
Assegurances Montse Amblàs @assegurancesma
Adreça: Carrer d’en Bac de Roda, núm. 47

2.Maig de 2024:

Poema: «Deixa que els mots conservin el misteri…» de Primer llibre de Bloomsbury (1980-1981) @fundaciommp
Fotògraf: Neus Páez Islan @isla_nevada
Fonda Urgell @fonda_urgell
Adreça: Carrer d’en Bac de Roda, núm. 44

3.Juny de 2024:

Poema: «La pregunta» de Llibre d’absències (1984) @fundaciommp
Fotògraf: Jesús E. Gabaldón @jgab66
Farmàcia Torrent Cardelús @farmaciatorrentcardelus
Adreça: Plaça Major, núm. 7

4.Juliol de 2024

Poema: «Ara que l’any comença» de Els bells camins (1984-1985) @fundaciommp
Fotògraf: Àngels Dalmau @angels_dalmau_photography
Ferreteria Vilata @ferreteriavilalta
Adreça: Carrer d’en Bac de Roda, núm. 50

5.Agost de 2024

Poema: «Geranis» de Els bells camins (1984-1985) @fundaciommp
Fotògraf: Jordi Guinovart @guinojr
Thiana Restaurant
Avinguda Tecla Sala, núm. 42

6.Setembre de 2024

Poema: «Pòrtic» de L’àmbit de tots els àmbits (1980) @fundaciommp
Fotògraf: Pep Vila @pepvila_
Núria estilistes @nuria_estilistes
Adreça: Plaça Major, núm. 17

7.Octubre de 2024

Poema: «De la finestra estant…» de Primer llibre de Bloomsbury (1980-1981) @fundaciommp
Fotògraf: Quim Pueyo @quimpfotografia
Cesca Perruqueria @cesca_perruqueria
Adreça: Carrer de la Verge de Montserrat, núm. 7

8. Novembre de 2024

Poema: «La claredat de la vida» de Llibre d’absències (1984) @fundaciommp
Fotògraf: Pau Piconell Segura @paupicornell
Fontsere 1888 @fontsere1888
Adreça: Carrer d’en Bac de Roda, núm. 9

9. Desembre de 2024

Poema: «Preguntes» de Per preservar la veu (1980-1984) @fundaciommp
Fotògraf: Josep María Pérez @josepmarialobo
Can Prat @prat_cancarriel
Adreça: Carrer d’en Bac de Roda, núm. 15

10. Gener de 2025
Poema: «Parlo de mi» de Per preservar la veu (1980-1984) @fundaciommp
Fotògraf: Ramon Jolis Sallés @jolisphotography
Joieria Serra @joieria.serra
Adreça: Carrer Bac de Roda, núm. 39 bis

11. Febrer de 2025

Poema: «Petita suite» de Els bells camins (1984-1985) @fundaciommp
Fotògraf: Alba Villariezo Codinachs @albavillariezo_fotos
Fussimanya Carnisseria @fussimanya_
Adreça: Plaça Verdaguer

12. Març de 2025

Poema: «Amorosida amb pluja» de Temps d’interluni (1986-1988) @fundaciommp
Fotògraf: Frances Hervias @francesc_hervias
Electrodomèstics Sanglas @sanglaselectrodomestics
Adreça: Carrer d’en Bac de Roda, núm. 34

 

 

Foto: muntatge de l’aparador del local d’Assegurances Montse Amblàs de Roda de Ter.

Foto: D’esquerra a dreta: Quim Pueyo, president del Grup Fotogràfic de Roda de Ter i Masies, Montse Caralt, directora de la Fundació Miquel Martí i Pol, José M. Pecci, fotògraf del Grup Fotogràfic de Roda de Ter i Masies que obre el projecte, Griselda Arrey, regidora d’Acció social, Promoció econòmica, comerç i turisme de l’Ajuntament de Roda de Ter, Sílvia Sanglas, representant de l’Associació ARC de Comerciants de Roda de Ter i Montse Amblàs, propietària del local que ha inaugurat el projecte.

Foto: Muntatge de l’aparador d’Assegurances Montse Amblàs amb la fotografia de Josep M. Pecci i el poema «Un dia seré mort» de Miquel Martí i Pol.

Fundació Miquel Martí i Pol
© Tots els drets reservats
fundació miquel martí i pol
fundació miquel martí i pol