La Fundació Miquel Martí i Pol parteix d’uns objectius fonamentals:
Contribuir al llegat educatiu, social i cultural de Miquel Martí i Pol.
Creació de vincles afectius amb la llengua catalana.
Impuls a la creació interdisciplinària amb la poesia com a eix vertebrador.
Fer que els textos de Miquel Martí i Pol entrin en l’imaginari col·lectiu de la nostra societat com elements creadors d’identitat.
Els objectius fundacionals es posen a la pràctica amb els objectius específics següents:
Organitzar les Jornades Miquel Martí i Pol cada novembre amb activitats repartides arreu del territori.
Organitzar la Jornada-Col·loqui Miquel Martí i Pol de Literatura i Educació (una jornada acadèmica basada en l’àmbit educatiu que es porta a terme a les quatre províncies catalanes conjuntament amb diverses universitats).
Organitzar el Col·loqui Internacional Miquel Martí i Pol (jornada acadèmica sobre la figura de l’autor).
Proposar activitats educatives per a centres escolars (tallers d’escriptura, sessions per a infants sobre el poeta, la ruta literària, etcètera).
Oferir eines i assessorament per clubs de lectura a biblioteques.
Crear projectes per apropar els infants a la poesia (l’aplicació per a tauletes mòbils i pissarres digitals «L’univers poètic de Miquel Martí i Pol» n’és l’exemple més destacat).
Treballar en el projecte de la Casa Museu Miquel Martí i Pol (projecte museològic, projecte gràfic, projecte arquitectònic, etcètera).
Coordinar activitats literàries als centres educatius (setmanes culturals, projectes curriculars, certamens literaris i Jocs Florals, etcètera).
Organitzar el Premi de poesia Miquel Martí i Pol, el Premi d’il·lustració de poemes de Miquel Martí i Pol i el Premi InstapoemaMMP.
Programar activitats específiques relacionades amb l’autor i la literatura catalana contemporània.
Altres.
Els «Amics de la Fundació Miquel Martí i Pol» es poden implicar en el projecte de la manera que els vingui més de gust i amb total llibertat. Per aquest motiu, des de la fundació es proposa una reunió cada any o any i mig en la qual s’exposen les línies de seguiment, els horitzons a curt i a llarg termini de l’entitat i els comptes.