01/07/2022

«La Blava». Memòria en blanc i negre

Dia: divendres 1 de juliol.
Hora: 2/4 de 10 de la nit.
Lloc: Jardins de La Blava. Espai pavimentat de La Blava, Roda de Ter.

L’Arxiu de Memòria Històrica de Roda de Ter ha elaborat un recull i estudi de fotografies històriques de la fàbrica Tecla Sala, coneguda popularment com La Blava. Les historiadores Irene Llop i Núria Sadurní completaran la vetllada amb l’explicació de la història de la fàbrica acompanyada amb versos de Miquel Martí i Pol.

Dins la commemoració dels 50 anys de la publicació de La fàbrica de Miquel Martí i Pol.

Núria Sadurní és Llicenciada en grau en Història Medieval per la Universitat de Barcelona i Postgrau en Direcció Estratègica de Museus i Centres Patrimonials. És tècnica del Museu de Badalona on ha participat en el comissariat de diverses exposicions i també en la documentació i elaboració de diversos catàlegs i exposicions del mateix Museu. Va formar part de l’equip de catalogació del fons de pergamins del Marquès de Barberà i de la Vallensana i de la redacció de revistes de difusió històrica com Clio o Historia National Gepographic. Ha treballat en diferents projectes de recerca històrica, com el de declaració de BCIN en el camp de l’etnologia del barri de les Adoberies de Vic. Ha participat en l’edició de diferents obres col·lectives de l’àmbit històric i és autora, entre altres, del Diccionari de l’any mil a Catalunya i del recull fotogràfic l’Abans de Badalona.

Irene Llop i Jordana és Doctora en Historia Medieval i Llicenciada en Filologia Hebrea per la Universitat de Barcelona. És professora al Departament de Filologia i Didàctica de la Llengua i la Literatura a la Universitat de Vic i és membre del Grup de Recerca en Educació, Llengua i Literatura (GLOSSA). Forma part del comitè de redacció de la revista Tamid. Revista Catalana Anual d’Estudis Hebraics, de la Societat Catalana d’Estudis Hebraics (filial de l’IEC). Combina la docència amb tasques de tècnica d’arxiu per la Diputació de Barcelona. Ha publicat llibres i articles estudis sobre la judaisme català, especialment de la comunitat jueva de Vic, i diversos temes d’història medieval, com el Col·lecció diplomàtica del Monestir de Sant Pere de Casserres.

Núria Sadurní i Irene Llop han publicat conjuntament sis llibres que tenen en comú el riu Ter i la història: Les Masies de Voltregà, un riu d’història; Les Masies de Roda i el patrimoni religiós i arquitectònic; Malars, de molí fariner a colònia industrial; Diplomatari del fons de pergamins medievals de l’Arxiu Parroquial de Roda; L’art de la paciència. La pesca fluvial a la conca mitjana del Ter; Els fets de Malars de 1853.

 

Fundació Miquel Martí i Pol
© Tots els drets reservats
fundació miquel martí i pol
fundació miquel martí i pol