Miquel
Martí i Pol.
Fons Florenci Crivillé (FFC).

Vídeo: Estrevista a Florenci Crivillé i Estragués (2022).

El dia 18 de novembre de 2022, en el marc de les Jornades Miquel Martí i Pol, es va fer l’acte de cessió sobre el llegat personal de Florenci Crivillé i Estragués dedicat a Miquel Martí i Pol.

Aquest fons aplega:

-35 discos
-40 cintes de vídeo
-60 cintes de casset
-26 capses d’arxiu
-60 discos compactes
-238 llibres

Catàleg de consulta del Fons Florenci Crivillé i el fons de la Fundació Miquel Martí i Pol

Florenci Crivillé i Estragués (Seva, Osona, 1948)

Des del 1952 viu a Ripoll i és electricista de professió. El 1967 va començar a col·laborar amb l’aleshores Arxiu Museu Folklòric —actualment Museu Etnogràfic de Ripoll—, al qual encara està vinculat. Va ser membre durant vint anys del patronat que el regeix i se’n responsabilitzà com a custodi-conservador durant setze. Malgrat el tancament provisional de l’any 2000 per dificultats estructurals va seguir preservant els objectes i divulgant-ne les col·leccions mitjançant la programació de mostres temporals. Va contribuir eficaçment a desenvolupar el projecte museístic per ubicar-lo de nou en el remodelat casal dels Budellers, inaugurat el 2011.

Des de jove es va identificar amb entitats de caràcter cívic i amb moviments en defensa de la llengua i del país. Com a activista cultural, fa anys que treballa pel coneixement i el patrimoni de la seva contrada. Ha promogut i participat en múltiples accions que l’han dut a tractar persones, algunes de rellevants, pertanyents a diferents àmbits significatius per al país.

Va ser un dels fundadors, el 1978, del Centre d’Estudis Comarcals del Ripollès i forma part de la seva junta directiva des del 1984. S’ha encarregat de coordinar la majoria dels Annals editats per aquesta institució, i ha revisat la publicació de moltes altres obres. És col·laborador d’escriptors i historiadors, ha fet presentacions, ha redactat pròlegs, ressenyes i articles, sobretot de caire etnogràfic, històric i literari. I ha pres part en força recerques, informes i publicacions d’àmbit local i comarcal.  

És coneixedor experimentat de la poesia catalana dels segles xix, xx i xxi, i això ha fet que  es relacioni amb diversos autors. Ha estat impulsor de recitals i ha intervingut en unes quantes edicions de poemaris. Té aplegats nombrosos arxius particulars, alguns dels quals continua fornint.

El 1981 es van conèixer amb Miquel Martí i Pol i aviat va emprendre la recollida sistemàtica de documents i materials de tot tipus que s’hi refereixen; un recull que ara ha volgut cedir a la Fundació Miquel Martí i Pol. Al llarg del temps, la informació continguda en aquest extens fons ha servit per a organitzar homenatges i exposicions, i l’han utilitzat estudiosos i biògrafs. Destaca, també, el fons dedicat al poeta, físic i assagista David Jou i Mirabent, que inicià el 1989 i que avui és dipositat a la Biblioteca Lambert Mata de Ripoll.                                               

    Fundació Miquel Martí i Pol
    © Tots els drets reservats
    fundació miquel martí i pol
    fundació miquel martí i pol