A mitjan març de 1999 la Universitat de Vic va organitzar el «Col·loqui Miquel Martí i Pol: 1948-1998, cinquanta anys de poesia». Aquella ocasió va ser la primera dedicada a l’estudi acadèmic de l’escriptor de Roda de Ter. Passat ja un temps i coincidint amb el desè aniversari del seu traspàs, la Universitat de Vic va convocar el «II Col·loqui Internacional Miquel Martí i Pol», centrat a analitzar la trajectòria literària martipoliana, la inserció de l’autor en els corrents estètics de la seva època i la recepció de la seva obra.
Ara, deu anys després d’aquell segon col·loqui, la Càtedra Verdaguer d’Estudis Literaris de la Universitat de Vic, la Fundació Miquel Martí i Pol i la Societat Catalana de Llengua i Literatura convoquem el «III Col·loqui Internacional Miquel Martí i Pol» en la commemoració del 20è aniversari de la mort del poeta. L’objectiu bàsic dels col·loquis internacionals Miquel Martí i Pol és impulsar l’estudi de la producció i l’autor, dins el marc del seu temps i el seu context literari, cultural, social i polític, avançant amb rigor acadèmic en el seu coneixement i en l’anàlisi de la seva repercussió i vinculació en l’àmbit historicoliterari català i internacional, a més d’aprofundir en la petja deixada en el patrimoni cultural i en la fixació d’una identitat territorial.
Així, doncs, el Col·loqui s’ha estructurat seguint les tres grans línies temàtiques que van protagonitzar el de fa deu anys:
1. Miquel Martí i Pol. L’escriptor i la seva obra
(vida, poesia, narrativa, crítica, traduccions, assaigs, aspectes biogràfics…)
2. Patrimoni literari i identitat. Projecció i recepció de Miquel Martí i Pol
(incidència en altres escriptors, projecció social i nacional, didàctica de la seva obra, edicions, traduccions, musicacions, adaptacions teatrals i corals…)
3. Context literari, social i polític. Miquel Martí i Pol i la seva època
(corrents literaris, grups, revistes, el món de les fàbriques, moviments socials i literatura, epistolaris…)
*L’obra de la fotografia és El color del poema (2022) de l’artista Montsita Rierola.
Organitza:
Càtedra Verdaguer d’Estudis Literaris (UVic-UCC) / Fundació Miquel Martí i Pol / Societat
Catalana de Llengua i Literatura
Aquesta activitat compta amb el suport dels «Ajuts per a l’organització d’activitats en l’àmbit de la divulgació científica i de la formació en matèria de recerca 2023» del Vicerectorat de Recerca i Transferència de Coneixement, i amb la col·laboració de la Unitat de Divulgació Científica (UVic-UCC).
PRIMERA CIRCULAR III Colloqui Internacional MMP_ampliació del termini
Termini de presentació dels resums de les comunicacions d’uns 1.500 caràcters amb espais (per correu electrònic comunicacio@miquelmartiipol.cat): 21 d’abril de 2023. El resum ha d’anar acompanyat d’un petit currículum de l’autor/a. Es notificarà abans del 5 de maig de 2023 si les comunicacions han estat acceptades.
La durada de les comunicacions serà de 20 minuts.
3a circular del III Col·loqui Internacional Miquel Martí i Pol amb el programa
Comitè organitzador: Roger Canadell (UOC), M. Àngels Verdaguer (UVic), Josep Camps (UOC), Montse Caralt (UVic, FMMP), Jordi Berenguer Queraltó (AAFMMP), Mia Güell (UVic), Jaume Coll Mariné (UVic, UPF), Meritxell Matas (UB), Jordi Chumillas (UVic), Mireia Munmany (EE), Jordi Auseller (UVic, UAB).
Podeu enviar missatges al Comitè Organitzador mitjançant l’adreça de correu electrònic: comunicacio@miquelmartiipol.cat
Comitè científic: Ramon Pinyol (UVic, IEC), Francesc Codina (UVic, Reduccions. Revista de poesia), Ramon Besora (AAFMMP), Mònica Güell (U. de la Sorbona), Anna Sawicka (U. de Cracòvia), Ramon Farrés (UAB), Alfons Gregori (Adam Mickiewicz University, Poznan), Jaume Subirana (UPF), Ferran Carbó (UV), Roger Friedlein (Ruhr-Universität Bochum), Patrizio Rigobon (U. de Venècia), Glòria Bordons (UB), Margalida Pons (UIB) i Mita Casacuberta (UdG).
Secretaria i Seu:
Fundació Miquel Martí i Pol / C. Costa del Ter, 13 / 08510 Roda de Ter
comunicacio@miquelmartiipol.cat / Tel.: 93 850 03 55 /
www.miquelmartiipol.cat
INSCRIPCIÓ
Preu:
100 € per a comunicants, amb certificat de participació.
30 € per a oients, amb certificat d’assistència.
Gratuït per a oients sense certificat.
Matrícula en línia del 2 d’octubre fins al 14 de novembre https://forms.creacongresos.com/cimmp2023/
Aviat.