24/11/2017

I Jornada-Col·loqui Miquel Martí i Pol de Literatura i Educació

Sota el títol Poesia per a infantil i primària, la I Jornada-Col·loqui Miquel Martí i Pol de Literatura i Educació se celebrarà el 24 i 25 de novembre de 2017 a l’Ateneu Barcelonès.

 

Les entitats organitzadores —Fundació Miquel Martí i Pol, Associació Amics de Miquel Martí i Pol, Grup de Recerca en Textos Literaris Contemporanis: Estudi, Edició i Traducció (TEXLICO), Grup de Recerca en Educació, Llenguatge i Literatura (GRELL), Departament de Filologia i Didàctica de la Llengua i la Literatura de la UVic-UCC— convoquen, sota el lema de «Literatura i Educació», la I Jornada-Col·loqui Miquel Martí i Pol. Aquesta primera edició pretén donar eines i recursos a professionals i a estudiants en l’àmbit de la literatura, la cultura i l’educació perquè puguin aplicar-los dins i fora dels centres escolars. Entenent el paraigües del poeta nacional Miquel Martí i Pol com un referent, alhora que també motiu d’estudi, aquesta Jornada-Col·loqui presenta un programa que té la «poesia per a infantil i primària» com a tema central.

 

Programa:

Divendres 24
18:00 h Presentació i benvinguda
18:30 – 19:30 h Poesia per a infants? A càrrec de Miquel Desclot.
19:30 – 20:00 h L’aplicació «L’univers poètic de Miquel Martí i Pol». A càrrec de Roger Canadell (FMMP, UOC) i Montse Caralt (FMMP, UVic).

Dissabte 25
9:30 – 10:30 h Un recorregut pels llibres de poesia per a infants en llengua catalana publicats la segona dècada del segle XXI. A càrrec de Margarida Prats (UB).
10:30 – 11:00 h Presentació de novetats editorials.
11:00 – 11:30 h Pausa-cafè
11:30 – 12:30 h Aproximació a la poesia a través del joc. Una experiència d’ahir per a l’escola d’avui? A càrrec de Ramon Besora (AAMMP).
12:30 – 13:30 h Mestratges i aprenentatges. Quan la literatura parla de l’escola. A càrrec d’Antoni Tort (UVic-UCC).
13:30 – 14:00 h Premi Emili Teixidor a un projecte de didàctica de la literatura 2017.
14:00h – 16:00 h Dinar lliure
16:00 – 17:00 h La rueda de las horas. A càrrec de Juan Kruz Igerabide Sarasola (UPB).
17:00 – 18:00 h El valor de la literatura en la societat. Taula rodona amb la intervenció de Francesc Codina, Vanesa Amat, Glòria Bordons i Lola Casas. Modera Carme Rubio.
18:00 h Torn obert i conclusions

Lloc de realització
Ateneu Barcelonès. Carrer Canuda, núm. 6. Barcelona.
Sala Jacint Verdaguer. Planta baixa.

Informació i inscripció
Preu: 15 € (10 € per a estudiants). Gratuït per a socis de l’AAMMP i de l’Ateneu Barcelonès.
Inscripcions des del 15 de setembre a fundacio@miquelmartiipol.cat Places limitades.

Inscripció en línia
https://www.uvic.cat/jornades-i-congressos
Per a més informació: fundacio@miquelmartiipol.cat

Certificació
Certificat d’assistència.
Activitat reconeguda pel Departament d’Ensenyament de la Generalitat de Catalunya a través del Centre d’Innovació i Formació en Educació (CIFE) i de la UVic-UCC.

Adjunt al missatge us fem arribar el programa detallat i el cartell per si el voleu imprimir en format DNA3:

Cartell programa I Jornada Col·loqui MMP de Literatura i Educació
Cartell per imprimir

Conferenciants:

Juan Kruz Igerabide Sarasola (Aduna, Guipúzcoa,1956) fue durante varios años profesor de primaria y de secundaria, y posteriormente de la Universidad del País Vasco en la especialidad de Filología Vasca, donde ha coordinado la cátedra de artes Mikel Laboa. Ha escrito numerosas obras de literatura infantil y juvenil, y cuenta también con varias obras de poesía, aforismos y novela para adultos. En su obra poética infantil, traducida al español por el propio autor, se pueden citar los títulos: Hoja roja, hoja verde (ed. Atenea), Poemas para la pupila (ed. Hiperión), Poemas para los ríos del mundo (ed. Hiperión), Poemas para las horas y los minutos (ed. Edelvives), Como un botón (ed. Anaya), La luna sabe a coco (ed. Anaya), A tus ojos mi voz (ed. La Galera), Zumo de granada y un tic-tac (ed. Pearson), Al ritmo de las cosquillas (ed. Pearson).

Margarida Prats. Mestra i doctora en Filologia Catalana. Professora Titular de didàctica de la llengua i la literatura a la Universitat de Barcelona. Dirigeix el grup d’innovació docent GIDC-DLL i és membre del grup de recerca POCIÓ. Col·labora en diversos màsters i amb la Càtedra Màrius Torres de la UdL. És autora de diverses publicacions sobre el poeta Màrius Torres i sobre didàctica de la literatura. En el camp de la sobre poesia per a infants ha publicat en revistes com Faristol, Temps d’Educació i Caplletra. Va ser guardonada amb el X Premi Aurora Díaz Plaja per “La poesia per a infants. Estat de la qüestió en llengua catalana”.

Vanesa Amat Castells. Doctora en Didàctica de la Literatura per la UAB (Premi Extraordinari de Doctorat, 2016-2017). Professora de Didàctica del Llenguatge i Literatura Infantil en els Graus de Mestre a la Facultat d’Educació, Traducció i Ciències Humanes de la UVic-UCC. Membre del Grup de Recerca en Educació, Llenguatge i Literatura (GRELL-UVic). Els seus àmbits d‘investigació són: didàctica de la literatura a l’educació infantil i primària, formació del lector literari i aprenentatge inicial de la lectura i l’escriptura. Mestra d’Educació Primària (UVic), Llicenciada en Humanitats (UOC) i Màster de Recerca en Didàctica de la Llengua i la Literatura (UAB). Ha estat mestra a Cicle Inicial d’Educació Primària i és autora de llibres per a primers lectors.

Ramon Besora. És mestre, editor i escriptor. Bon coneixedor del món escolar, ha col·laborat activament en la formació de mestres i és autor d’una bona colla de llibres destinats als infants. També és autor de diverses publicacions i articles sobre didàctica, creativitat infantil, la construcció del lector, poesia i escola, entre altres. Després de 22 anys exercint com a mestre – 12 dels quals com a director de l’Escola El Puig d’Esparreguera – es va dedicar al món editorial. Va ser membre de la Junta Directiva de l’Associació d’Editors en Llengua Catalana, director general de l’Editorial Barcanova i va crear els segells editorials Aura Comunicació i Perspectiva Editorial Cultural. Ha estat president del Consell Català del Llibre per a Infants i Joves i membre del jurat de diversos premis literaris, com el Premi de Literatura de la Generalitat, el Premio Nacional de Literatura del Ministerio de Cultura i el Premio Lazarillo. Ha coordinat el VI Simpòsium del Premi Internacional Catalònia d’il·lustració. Ha rebut diversos premis nacionals i internacionals entre els quals destaquen el Premi Baldiri i Reixac per les seves aportacions en el camp de la didàctica de la llengua i l’Octogone d’Honneur, atorgat pel Centre Internacional d’Études en Littérature de Jeunesse de París. Les seves edicions han estat guardonades amb el Premi Nit de l’Edició 1993 al llibre més original i, a la Fira del LLibre de Bolònia, el 1992 amb el Critici in Erba Prize i el 1997 amb el Premi Internacional d’Innovació. Actualment és President de l’Associació d’Amics de Miquel Martí i Pol i patró de la seva Fundació.

Fundació Miquel Martí i Pol
© Tots els drets reservats
fundació miquel martí i pol
fundació miquel martí i pol