17/11/2023

Ponència Compromís i llibertat en Miquel Martí i Pol i Jacques Prévert: afinitats i divergències, a càrrec d’Alfons Gregori (Adam Mickiewicz University). Vic

Dia: divendres 17 de novembre de 2023
Hora: a les 9.30 h
Lloc: Sala Segimon Serrallonga. Masia Torre dels Frares. Universitat de Vic.

Descarregueu-vos el Programa complet Jornades Miquel Martí i Pol 2023

Descarregueu-vos el Cartell Jornades Miquel Martí i Pol 2023

En el marc del III Col·loqui Internacional Miquel Martí i Pol. Obert a tothom

Ponència:

Compromís i llibertat en Miquel Martí i Pol i Jacques Prévert: afinitats i divergències, a càrrec d’Alfons Gregori (Adam Mickiewicz University)

Compromís i llibertat en Miquel Martí i Pol i Jacques Prévert: afinitats i divergències

Diversos investigadors de l’àmbit literari català ja havien localitzat i analitzat –en menor o major mesura– connexions ben interessants entre Miquel Martí i Pol i Jacques Prévert, dos poetes majors de les lletres catalanes i franceses, respectivament, que van recórrer camins diferents dins de l’heterodòxia i, singularment, van assolir una notable popularitat als seus països. Aquesta ponència té com a objectiu ampliar la mirada a un estudi global de les afinitats i divergències entre tots dos a partir dels conceptes oberts de compromís i llibertat, partint dels corresponents contextos històrics i artístics, per focalitzar en qüestions lligades a la poètica i els recursos literaris emprats per cadascun d’ells a l’hora d’establir pautes de comprensió dels conceptes esmentats, cosa que ens portarà a tractar comparativament la postura adoptada com a creadors d’art verbal en els respectius sistemes literaris i en el marc de  la xarxa de relacions polisistèmiques de moviments, corrents i ideologies internacionals en què es van trobar immersos.

 

Alfons Gregori és doctor en literatura comparada i professor titular de l’Institut de Llengües i Literatures Romàniques de la Universitat Adam Mickiewicz de Poznan. Hi va ser cap de l’Àrea d’Estudis Catalans de 2013 a 2018, i des d’aleshores hi és el director del Centre d’Estudis Catalans, amb el suport del l’Institut Ramon Llull. Ha publicat nombrosos treballs sobre literatura fantàstica, traduccions literàries, poesia i música popular contemporània, focalitzant preferentment en la inscripció ideològica dins el text artístic. Entre d’altres estudis, caldria destacar el seu llibre La dimensión política de lo irreal: el componente ideológico en la narrativa fantástica española y catalana de 2015. És membre dels grups de recerca Grupo de Estudios sobre lo Fantástico, amb seu a la Universitat Autònoma de Barcelona, i CALITHI, sobre literatura i capitalisme en les cultures hispàniques. Entre d’altres, ha participat en els projectes de recerca “La literatura de segon grau: les relacions hipertextuals en la literatura catalana des del Modernisme fins al 1939” i “Lo fantástico en la cultura española contemporánea (1955-2017): narrativa, teatro, cine, TV, comic y radio”.

Fundació Miquel Martí i Pol
© Tots els drets reservats
fundació miquel martí i pol
fundació miquel martí i pol