29/10/2024
Roda de Ter. 29 d’octubre de 2024. La Fundació Miquel Martí i Pol i l’Ajuntament de Roda de Ter ahir van presentar la programació de les Jornades Miquel Martí i Pol 2024, que arranquen el 2 de de novembre i s’allarguen durant tot el mes.
Representants de diverses institucions implicades (Fundació Miquel Martí i Pol, Ajuntament de Roda de Ter, Ajuntament de Vic, Biblioteca Bac de Roda i Escola Municipal de Música El Faristol) s’han reunit en la roda de premsa per destacar-ne els punts següents:
Descarregueu-vos el programa sencer de les Jornades MMP 2024
Toni Mas, alcalde del municipi i president de la Fundació Miquel Martí i Pol, ha destacat la preparació d’una nova edició que serviran per commemorar els 21 anys de la mort del poeta de Roda de Ter i els 95 anys del seu naixement. Ha posat èmfasi en el recorregut llarg d’aquesta celebració que va iniciar-se en vida del poeta, i que enguany es demostra amb la 40a edició del Premi Miquel Martí i Pol de poesia, un dels premis més ben dotats del gènere. “El poeta va influir en un tipus de poesia vinculada al poble, vinculada al que totes i tots ens podem sentir representats a la nostra vida quotidiana”., ha afirmat. Com a reflexió final, ha reafirmat que “Miquel Martí i Pol és un poeta més actual que mai, en les dificultats que com a poble i com a societat vivim”.
Elisabet Contreras, regidora de cultura, ha parlat de la responsabilitat del poble de salvaguardar el llegat d’un poeta nacional i el recorregut fet per la Fundació per contribuir en la tasca de donar-lo a conèixer tant amb les Jornades celebrades al mes de novembre com amb tots els actes que s’organitzen durant l’any.
En relació als homenatges al poeta Miquel Martí i Pol, el divendres 8 de novembre es farà el tradicional Homenatge Popular al Teatre Eliseu, que cada any s’omple de gom a gom amb alumnes de 5è i 6è de les escoles de primària Emili Teixidor i Mare de Déu del Sòl del Pont i de l’Institut Miquel Martí i Pol, i persones d’entitats osonenques que pugen a l’escenari a recitar un text de l’autor. És un acte molt estimat pel poble que recorda, any rere any, el seu poeta il·lustre amb poemes dits per veus de totes les edats. “És un acte molt estimat pel poble”, ha afirmat Contreras.
El diumenge 10 de novembre, a ¾ de 10 del matí, hi ha l’Acte d’homenatge en record al poeta al cementiri de la població. Un acte senzill i cuidat, amb interpretacions musicals d’alumnes de l’Escola de Música El Faristol i la lectura de tres poemes. Aquest any es comptarà amb la presència del Diputat delegat de cultura de la Diputació de Barcelona, Sr. Pau González Val, que acompanyarà al poble a dipositar el ram de flors al nínxol de l’autor. A les 11 del matí, aplegats tots al Teatre Eliseu, es farà l’acte de lliurament dels Premis literaris, artístics i pedagògics, amb la conducció i presentació de Xavier Graset. Serà el moment de saber el nom de la persona premiada del 40è Premi de poesia Miquel Martí i Pol.
Montse Caralt, directora de la Fundació Miquel Martí i Pol, ha explicat que entre les novetats d’aquest any es donarà a conèixer el fons d’imatges fotogràfiques més complet que hi ha del poeta amb la presentació del Fons Fotogràfic Miquel Martí i Pol, que consta de 1728 fotografies en paper i que es posa a disposició del públic general mitjançant un programa web que permet la consulta en línia. Un fons que testimonia la vida personal i pública del nostre poeta i que obrirà noves vies d’estudi als investigadors (Presentació del Fons Fotogràfic de la Fundació, dijous 14 de novembre). “És un projecte que duem tres anys treballant-hi en el qual hem inventariat més de 1728 fotografies de l’autor, vingudes de diversos fons.”, ha afirmat Caralt.
Pel que fa a les propostes, amb la voluntat de donar a conèixer un altre autor destacat de Roda de Ter, Emili Teixidor tindrà a partir d’ara un paper destacat en els actes. En aquesta edició s’enceta aquesta línia de treball amb una conferència que té la voluntat d’aportar una perspectiva àmplia de l’autor que, amb to divulgatiu, que, amb els anys, es podrà anar matisant i aprofundint (Conferència sobre Emili Teixidor a càrrec de Maica Bernal i Vanesa Amat de la UVic, dimecres 13 de novembre a la Fundació).
Mireia Serra tècnica i dinamitzadora de cultura de l’Ajuntament de Vic, , explica les edicions d’«Amb veu pròpia». És un projecte que neix en el marc de VICCC 2016, per posar de relleu el treball i obra de joves poetes osonencs. Gaudeix d’unes vetllades que combinen poesia, música i dramatúrgia aptes per a tots els públics.
“La voluntat d’aquest cicle sempre ha estat donar a conèixer i consolidar les jornades poètiques d’Osona, conectar-los amb artistes d’arreu del país i també amb altres artistes de manera consolidada”, ha afirmat Serra.
El projecte ha evolucionat i actualment proposa espectacles de nova creació que posen la poesia al centre de la creació. La programació es coordina amb l’Ajuntament de Roda, l’Ajuntament de Tavèrnoles i la Fundació Miquel Martí i Pol.
«Amb veu pròpia» arriba a la 9a edició amb dos espectacles creats d’arrel:
El primer, «Versons. Subtítols en Blanc/Extensió d’Univers Dodas» amb Maria Sevilla i Eloi el Bon Noi, i Noemí Morral i Fran Gamallo, és un espectacle que combina un recital poètic sobre l’obra d’Anna Dodas (dissabte 16 de novembre a la Biblioteca Pilarin Bayés).
El segon, «Has d’aprendre a embogir serenament», un espectacle sobre l’obra de Lluís Solà amb Rosa Cadafalch i Cai Godaiol. Amb Dramatúrgia de Pep Paré, s’ha creat un univers Solà que aproparà assajos, reflexions i poemes al públic assistent (Teatre Eliseu, Roda de Ter, 29 de novembre de 2024).
Sarai Ferrer, directora de l’Escola de Música Municipal El Faristol, ha explicat que cada any la FMMP convida a participar en aquests actes. Hi participen amb 2 actes. El primer acte es el que es durà a terme el diumenge 10 de novembre al cementiri, en record del 21è aniversari de la mort del poeta. I, finalment, el segon acte que participara l’escola serà a l’acte de cloenda. “Cada any es una sorpresa participar-hi i també una producció nova”, ha comentat Ferrer.
Núria Aguilar, directora de la Biblioteca Bac de Roda ha explicat els actes de la biblioteca que participaran en aquesta edició (adjunt en el programa d’actes).”
Les Jornades Miquel Martí i Pol posa el focus en l’apropament de la poesia a les famílies, als infants i també als professionals de les escoles. És per això que hi ha diversos destinat a aquests públics.
Com cada any, les Jornades venen marcades per la seva transversalitat, la creació de xarxa i sinergies, una mostra que vol reflectir el caràcter nacional del poeta de Roda de Ter. Es porten a terme gràcies a la implicació d’entitats i persones que estimen el poeta i la literatura.
*A la foto: D’esquerre a dreta de la fotografia: Mireia Serra, tècnica i dinamitzadora de cultura de l’Ajuntament de Vic, Montse Caralt, directora de la Fundació Miquel Martí i Pol, Elisabet Contreras, regidora de cultura de l’Ajuntament de Roda de Ter, Toni Mas, alcalde de Roda de Ter i president de la Fundació Miquel Martí i Pol, Núria Aguilar, directora de la Biblioteca Bac de Roda i Sarai Ferrer, directora de l’Escola de Música Municipal El Faristol. Sostenen els cartells de les Jornades Miquel Martí i Pol. A la Fundació Miquel Martí i Pol.