03/06/2020

Cicle de poemes comentats Verdaguer i Martí i Pol

La Fundació Miquel Martí i Pol i la Fundació Jacint Verdaguer amplien els seus continguts digitals i creen un cicle conjunt de ‘Poemes comentats’

  • El Cicle de poemes comentats posa en relació Jacint Verdaguer i Miquel Martí i Pol com a poetes nacionals associats al mateix territori geogràfic
  • Els poemes comentats aniran a càrrec de les poetes Maria Sevilla, Maria Cabrera, Laura López Granell i Raquel Santanera
  • Els continguts, que s’emetran en càpsules digitals de deu minuts, es podran seguir per les xarxes socials i els mitjans de les dues fundacions, de Reduccions, revista de poesia, de La Cava poesia i d’Espais Escrits. Xarxa del Patrimoni Literari Català

Folgueroles/Roda de Ter. La Fundació Miquel Martí i Pol i la Fundació Jacint Verdaguer presenten aquest dijous 4 de juny un projecte digital compartit amb l’objectiu de donar a conèixer el valor simbòlic dels dos autors i apropar dos poemes de cada autor al públic general.  Aquest acostament es farà mitjançant els comentaris de quatre poetes.

El Cicle de poemes comentats es conforma de cinc vídeos que es donaran a conèixer del 4 al 18 de juny amb l’odre següent:

Dijous 4 de juny: «Verdaguer i Martí i Pol», a càrrec del Dr. Francesc Codina, professor de la UVic-UCC i director de la revista Reduccions, revista de poesia.

Dimarts 9 de juny: Comentari del poema «Ales», a càrrec de Laura López Granell, poeta i professora de l’Escola d’Escriptura de l’Ateneu Barcelonès.

Dijous 11 de juny: Comentari del poema «A la manera de J.V. Foix», a càrrec de Maria Sevilla, poeta i professora d’expressió oral i escrita en català a la Universitat de Barcelona.

Dimarts 16 de juny: Comentari del poema «No em deixeu caure», a càrrec de Maria Cabrera Callís, poeta, professora de Lingüística, correctora i traductora.

Dijous 18 de juny: Comentari del poema «Després», a càrrec de Raquel Santanera, poeta i coordinadora de l’Horiginal i d’Els Vespres Malgastats.

Jacint Verdaguer i Miquel Martí i Pol són dos poetes que poden merèixer amb tota justícia el qualificatiu, o el títol, de poetes nacionals de Catalunya. Aquest títol el mereixen per tres motius bàsics que el Dr. Francesc Codina ha resumit en un vídeo de to didàctic i divulgatiu de deu minuts de durada, i que es farà públic el dijous 4 de juny al canal Youtube d’Espais Escrits. Xarxa del Patrimoni Literari Català (@espaisescrits), entitat de la qual en són membres les dues fundacions.

Tal com explica el Dr. Francesc Codina en l’obertura del cicle: «les obres de Verdaguer i Martí i Pol van fer una gran contribució a la llengua, a la cultura i a consciència nacional del poble català i a tots els pobles de llengua i cultura catalanes i en dos moments històrics complexos». Els poemes d’ambdós autors que es comentaran durant el cicle han estat seleccionats per les poetes que els expliquen. En el cas de Jacint Verdaguer, Laura López Granell, comenta el poema «Ales», poema publicat recentment dins el llibre Roser de tot l’any a cura de M. Carme Bernal (Verdaguer Edicions, 2019). Per la seva banda, Maria Cabrera ha seleccionat el poema «No em deixeu caure» dins Flors del Calvari, on es pot veure, entre altres, el vincle amb Ramon Llull. Pel que fa Miquel Martí i Pol, Maria Sevilla fa el comentari d’un poema relativament poc conegut de l’autor, «A la manera de J.V. Foic», que es troba al recull de La fàbrica (1970-1971) i que posa èmfasi en la vida de la classe obrera. Raquel Santanera, al seu torn, ha triat un text de Llibre d’absències, «Després», amb el qual l’autor reflexiona sobre el dol de la persona després de perdre un ésser estimat.

Els lectors podran descarregar-se els poemes a les pàgines web de la Fundació Jacint Verdaguer (verdaguer.cat) i la Fundació Miquel Martí i Pol (miquelmartiipol.cat) i així complementar els comentaris del cicle.

Aquest Cicle de poemes comentats es fa amb la col·laboració de Reduccions, Revista de poesia, La Cava Poesia i Espais Escrits. Xarxa del Patrimoni Literari Català i amb el suport de Diputació de Barcelona i la Institució de les Lletres Catalanes del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya.

Nota de premsa Cicle de poemes comentats FJV FMMP

Contingut dels vídeos amb els poemes comentats i documents associats a les explicacions.

Fundació Miquel Martí i Pol
© Tots els drets reservats
fundació miquel martí i pol
fundació miquel martí i pol