28/02/2023

ENTREVISTA A AITANA GIRÁLDEZ, 6è PREMI D’IL·LUSTRACIÓ DE POESIA de miquel martí i pol

Què et va fer decidir presentar-te al Premi d’il·lustració de poesia de Miquel Martí i Pol?

Vaig decidir presentar-me al Premi d’il·lustració de poesia de Miquel Martí i Pol perquè suposava una gran oportunitat. És un concurs que uneix dues de les meves grans passions, la literatura i la il·lustració. Abans de presentar-me, mai hauria imaginat que podria transformar les paraules d’un gran autor com és Miquel Martí i Pol, en il·lustracions.

Com ha estat l’experiència d’il·lustrar tot el calendari? Com es tradueixen les paraules en il·lustracions?

Ha estat una experiència on he gaudit molt del procés. He intentat plasmar l’univers particular de cada poema. La idea era complementar els poemes i expandir-los.

Considero que la part més difícil del procés ha estat fer una bona lectura del poema. Quan llegim poesia, cada persona interpreta el poema d’una forma personal, la meva intenció és aconseguir-ho amb les il·lustracions. Vull que les il·lustracions tinguin múltiples lectures, per aquest motiu en les imatges apareixen elements surrealistes i també quotidians. Penso que així és la poesia, pot ser quelcom quotidià que llegim a un llibre, però que al nostre cap ens transporta a diversos mons, persones, records i sensacions. Vull que cadascú faci seu el calendari, de la mateixa manera que cadascú fa seva la poesia de Miquel Martí i Pol.

Per a mi era important captar el concepte del poema i traslladar-lo al paper, com succeeix en el poema “Per a tots nosaltres” volia transmetre la força de les paraules, una força vital que fa caure murs i barreres. O en ” Suite de Parlavà” seguit de “Algú que espera”, volia plasmar com l’escriptura implica arriscar-se, fer front als imprevistos.

El tractament del color és molt original. Com te’l planteges? Sempre és així o és exclusivament en el cas d’aquest projecte?

Sempre intento donar protagonisme al color, crear imatges vibrants. He utilitzat la mateixa gamma cromàtica per a tot el calendari, només canvia el predomini d’aquests segons el significat de cada poema i el mes de l’any.

Cada poema es troba en sintonia amb el mes de l’any que acompanya, he intentat aconseguir el mateix amb les il·lustracions. En el cas del calendari, a part de tenir en compte la interpretació dels poemes, he usat colors que tenen a veure amb les diferents estacions de l’any. Els mesos d’hivern predominen els tons més freds i blavosos, en les de primavera predomina el verd, l’aigua, l’ambient humit i també la vivacitat de colors que veiem en les flors. En els mesos d’estiu, faig servir els colors càlids que donen una sensació de calor i el blau del mar. A la tardor, es comencen a tacar les fulles de groc com en el poema “Encara tu”. Els grisos i neutres apareixen i al desembre tot torna a renovar-se donant pas a un nou any.

El tractament del color també té a veure amb el concepte del poema, els poemes més alegres presenten colors més intensos que els poemes amb una temàtica més melancòlica.

A l’hora de crear, el poema t’ha donat llibertat o al contrari?

En certa manera la il·lustració està lligada al poema, parteix d’ell. Però continua donant llibertat d’interpretació. Un poema no parla d’una realitat literal, utilitza metàfores que es poden traslladar al dibuix. Permet generar jocs visuals. En les il·lustracions he intentat generar imatges ambigües, on no es veu tot el que diu el poema per a donar espai a la imaginació. On es barreja el real i el fictici.

Ha estat, per a tu, una nova manera d’acostar-te a l’obra del poeta?

He tornat a redescobrir l’obra de Miquel Martí i Pol. M’he endinsat en la seva poesia.

He connectat amb l’esperit de cada poema. Alguns m’han portat a reflexionar sobre el pas del temps, la melangia, les pèrdues, els cicles i canvis. També sobre els reptes insòlits, la simplicitat de les coses i la importància d’alçar la veu.

No som més que paraules i espero que gaudiu d’aquest gran bosc de paraules i il·lustracions, del calendari que us acompanyarà durant un petit període de temps, aquest 2023.

Fundació Miquel Martí i Pol
© Tots els drets reservats
fundació miquel martí i pol
fundació miquel martí i pol