17/05/2022

entrevista a josep gomis: guanyador del premi instapoema mmp 2021

Nascut a Vic, llicenciat en Dret i especialitzat en dret de les noves tecnologies. Després d’estudiar i treballar a Barcelona, vaig tornar a Osona on segueixo treballant en l’àmbit jurídic. Les meves dues grans passions: viatjar i la fotografia!

Quin és el lligam entre la fotografia i la poesia, si creus que n’hi ha?

Tot i ser dues vessants artístiques que es poden relacionar, difícilment es fan justícia l’una a l’altra. Sovint es diu que una imatge val més que mil paraules, però paraules com les de Martí i Pol difícilment són plasmables en una sola fotografia. De la mateixa manera, hi ha imatges que poden transmetre emocions o sensacions que difícilment es poden explicar en poques paraules.

Malgrat això, les dues les entenc com una manera creativa i personal d’expressar-se i és que, tant la fotografia com la poesia, són maneres molt personals de transmetre pensaments i sentiments, despertar emocions o fins i tot deixar-ho obert a la interpretació o imaginació de cadascú. A més les considero dues maneres genials de guardar records, sigui una fotografia o un petit vers et transporten per un instant i només tu en saps el seu valor real.

 

En el cas de l’obra premiada, t’ha inspirat primer la imatge o el text poètic? Ens pots explicar com l’has concebut?

Coneixia el poema “viatges” de Martí i Pol amb anterioritat i al veure la convocatòria dels premis i tenir forces fotografies de viatge va ser divertit i alhora complicat buscar la imatge que pogués reflectir millor el que, per mi, volia transmetre Martí i Pol. La fotografia considerava que havia de transmetre optimisme, bellesa i, sobretot, llum. Al veure la fotografia de Capadòcia ho vaig tenir clar ràpidament, una fotografia des del cel, amb una panoràmica increïble i durant els primers rajos de sol del dia. Ideal!

En aquest sentit, també m’ha agradat especialment haver guanyat el premi amb aquesta imatge i aquest poema ja que són unes paraules que comparteixo plenament i sento molt meves. Cada cop que les llegeixo m’inspiren per seguir viatjant, il·luminant i aprofitant la vida!

 

Què et vincula amb el món de la poesia? I amb el de la fotografia?

Doncs en termes generals l’interès per la cultura catalana, no només la poesia si no també la música o la literatura i és una interès que, sobretot, em ve de casa. Per altra banda, la fotografia és una passió heretada del meu pare i que ja de ben petit em va començar a interessar. A dia d’avui no hi ha viatge o sortida a la muntanya que no m’emporti la càmera. A més, és una passió que amb el temps m’ha regalat moments i oportunitats que mai hauria imaginat!

 

Per què et vas decidir a participar al 5è Premi InstapoemaMMP?

M’encanten els reptes fotogràfics i al veure la convocatòria i coneixent el poema “viatges” vaig pensar que era una oportunitat ideal per presentar-m’hi. A més, em va cridar especialment l’atenció el fet de vincular poesia i fotografia, un concepte que he trobat molt interessant i que anima a buscar nous poemes que puguis interpretar i lligar amb la fotografia, simplement genial!

 

Obra premiada:

 

 

Viatges

On podríem anar que els anys passessin⁣
més lentament? Feixugament sotmesos⁣
a la caducitat del temps, no hi ha⁣
cap viatge que pugui alliberar-nos⁣
per sempre més de dubtes i temences,⁣
i és bo saber-ho sempre abans d’emprendre’l.⁣
Més enllà de neguits i entusiasmes,⁣
potser el guany dels viatges és l’espai⁣
que hi descobrim de nosaltres mateixos,⁣
i que tal volta hauria restat fosc⁣
sense la llum d’aquelles noves rutes.⁣

Fundació Miquel Martí i Pol
© Tots els drets reservats
fundació miquel martí i pol
fundació miquel martí i pol