16/04/2020

Entrevista a Maria Palet, Premi d’il·lustració de poesia de MMP 2019

Entrevista a Maria Palet i Tort, 3ER PREMI D’IL·LUSTRACIÓ DE POEMES DE MIQUEL MARTÍ I POL

Què et va fer decidir presentar-te al 3er Premi d’il·lustració de poemes de Miquel Martí i Pol?

M’encanta il·lustrar poemes. La poesia et dona molta llibertat per sentir les paraules que llegeixes, està oberta a interpretacions i és molt agraïda. Desperta el teu món interior i et fa connectar amb els teus pensaments, vivències, experiències i emocions i, a l’hora de dibuixar-ho, dona molt de joc. És un joc!  Associem conceptes a paraules i paraules a dibuixos. A més a més, presentar-te a un concurs sempre és un gran repte, i la possibilitat de dibuixar poesia de Miquel Martí i Pol, un dels poetes més importants de Catalunya, era un super premi!

Com ho fas, per traduir les paraules en il·lustracions?

Quan llegeixo un poema ho faig unes quantes vegades i apunto coses, idees que em vénen al cap en llegir, de què parla, paraules que considero importants… Després intento resumir aquestes idees, posar-hi una o dues paraules i també les associo a d’altres paraules que penso que també transmeten la mateixa idea… Durant aquest procés visualitzo mentalment com ho dibuixaria i en faig esbossos i a poc a poc es van associant entre ells i vaig creant la il·lustració. A vegades, quan dibuixo poesia, també busco informació sobre l’escriptor, en busco referències, quan va escriure el poema, per què, quina era la seva situació personal… Això també m’ajuda a apropar-me a la seva obra i a generar noves idees.

El tractament del color és molt original. Com te’l planteges? Sempre és així o és exclusivament en el cas d’aquest projecte?

A mi m’encanta treballar amb un o dos colors. Em sento més lliure i tranquil·la, i m’ajuda a centrar-me més en el dibuix i en la idea que vull transmetre. M’agrada molt treballar amb llapis i, quant a la tècnica, m’agrada barrejar-ne de diferents: experimentar amb tampons, anilines, collage…

A l’hora de crear, el poema et dona llibertat o et constreny?

El poema em dona moltíssima llibertat, és el tipus de literatura on em sento més lliure d’interpretar el text. Trobo que il·lustració i poesia són dos llenguatges que encaixen perfectament i que es retroalimenten.

Ha estat, per a tu, una nova manera d’acostar-te a l’obra del poeta?

Totalment. Diuen que no coneixem les coses fins que les dibuixem. Quan hem de dibuixar un objecte, per exemple, parem atenció a la forma, en on comencen i on acaben les seves línies, en els colors…,  i mentre l’anem dibuixant l’anem entenent. Entenem per què serveix cada part o descobrim parts que ni tan sols havíem vist. Dibuixant les paraules d’un poeta experimentem el mateix. Intentar entendre què diu, quines paraules utilitza, com enllaça idees o quina forma dona als seus pensaments per poder-ho il·lustrar, t’acosta més al poeta que de qualsevol altra manera. Dibuixar és aprendre.

www.mariapalet.com

@mariapalet

 

 

 

 

 

 

Fundació Miquel Martí i Pol
© Tots els drets reservats
fundació miquel martí i pol
fundació miquel martí i pol