21/09/2021

La Fundació Miquel Martí i Pol i la Fundació Jacint Verdaguer presenten el II Cicle de Poemes comentats

Folgueroles/Roda de Ter. La Fundació Miquel Martí i Pol i la Fundació Jacint Verdaguer inicien aquest dimarts dia 28 de setembre el II Cicle de poemes comentats, un projecte digital compartit que té per objectiu donar a conèixer el valor simbòlic dels dos autors, generar continguts al servei de l’educació i aportar una lectura dels textos des del punt de vista dels creadors contemporanis. Quatre poetes donen a conèixer vies d’entrada als universos literaris de Verdaguer i Martí i Pol a partir de la tria lliure d’un poema.

El II Cicle de poemes comentats es conforma de quatre vídeos que es donaran a conèixer del 28 de setembre al 7 d’octubre amb l’ordre següent:

    Dimarts, 28 de setembre
    – «Què és la poesia?» a càrrec de M. Antònia Massanet.

    Dijous, 30 de setembre
    – «Aquesta espera d’ara té la força de l’aigua…» a càrrec de Glòria Coll Domingo.

    Dimarts, 5 d’octubre
    – «Sum vermis» a càrrec d’Oriol Sauleda.

    Dijous, 7 d’octubre
 «V [cinquè sentit]» a càrrec de Núria Armengol.

Els poemes d’ambdós autors que es comentaran durant el cicle han estat seleccionats pels mateixos poetes que els expliquen. En el cas de Jacint Verdaguer, M. Antònia Massanet comenta el poema «Què és la poesia?», poema publicat recentment dins el llibre Aires del Montseny a cura de Llorenç Soldevila (Verdaguer Edicions, 2020). Per la seva banda, Oriol Sauleda ha seleccionat el poema «Sum vermis» de Flors del Calvari.

Pel que fa Miquel Martí i Pol, per una banda, Glòria Coll Domingo comenta el text «Aquesta espera d’ara té la força de l’aigua…» del llibre Vint-i-set poemes en tres temps, escrit entre 1970-1971, publicat per primera vegada l’any 1972 (Edicions 62, Els Llibres de L’Escorpí). Per l’altra, Núria Armengol s’ha decantat pel «V [Cinquè sentit]» del Llibre dels sis sentits, imprès a Amb vidres a la sang. Obra poètica III l’any 1977 (Edicions del Mall), editat posteriorment com a catàleg d’exposició l’any 1981 amb sis gravats de Joan Miró (Barcelona, Sala Gaspar).

En la primera edició del Cicle de poemes comentats el 2020, es va comptar amb la participació dels poetes Laura López Granell, Raquel Santanera, Maria Sevilla i Maria Callís Cabrera. Obria el cicle un primer vídeo del Dr. Francesc Codina que va presentar, amb to didàctic i divulgatiu, Jacint Verdaguer i Miquel Martí i Pol com dos poetes que poden merèixer amb tota justícia el qualificatiu, o el títol, de poetes nacionals de Catalunya. Aquests materials es poden recuperar al Youtube de les dues Fundacions sota l’etiqueta ‘Poemes comentats’.

Juntament amb el visionat del vídeo al Canal Youtube, els lectors podran descarregar-se el text dels poemes a les pàgines web de la Fundació Jacint Verdaguer (verdaguer.cat) i de la Fundació Miquel Martí i Pol (miquelmartiipol.cat) i així complementar els comentaris del cicle.

Aquest II Cicle de poemes comentats compta amb el suport de la Diputació de Barcelona i la Institució de les Lletres Catalanes del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya.

 

Fundació Miquel Martí i Pol
© Tots els drets reservats
fundació miquel martí i pol
fundació miquel martí i pol