03/12/2021

Jornades Miquel Martí i Pol a Sant Pere de Riudebitlles: l’entrevista

Entrevista al grup organitzador de les  Jornades Miquel Martí i Pol a Sant Pere de Riudebitlles.

Ona Bitlles : Lluis Miquel Garcia (Director) i Montse Gómez i Ramon Vila (Col·laboradors).

i Els amics de la fundació Miquel Martí i Pol al Penedès : Dionís Lluch i Pons.

 

 

D’on surt la motivació per organitzar unes Jornades Miquel Martí i Pol?

La motivació per organitzar les jornades al nostre poble, ve d’una mirada molt llunyana al Pla del Penedès on vam organitzar-les l’any 2007. I l’any passat, juntament amb el director d’Ona Bitlles (Lluis Miquel Garcia) vam organitzar una tertúlia en directe als estudis de la ràdio, amb tres tertulians del nostre poble (Pilar Castro, Olga Teruel i Marc Freixes), per parlar de la nostra admiració al poeta  i fer unes lectures dels seus  poemes. També en Lluis Miquel i jo mateix, vam gravar dos vídeos, que vam penjar a la xarxa de la Fundació, per omplir la xarxa de poesia dels dies 11 fins al 15 de novembre.

 

Ens en podeu fer una crònica breu?

Aquest any 2021, ens vam reunir amb en Lluis Miquel,  i vam decidir conjuntament, l’aventura de fer les JJMMP21 a Sant Pere de Riudebitlles. Estructurades en tres dies, i donar-les-hi un contingut diferent a cada dia. El que vam tenir molt clar, va ser que havien de ser unes jornades obertes al poble i, per tant, molt participatives. Vam crear un equip entre Ona Bitlles i el Amics de la Fundació MMP,  que intentaria representar jo mateix, amb el vostre suport. I així, vam començar a dissenyar els actes de cada dia.

Dijous, 18. Una tertúlia en directe d’Ona Bitlles a la biblioteca Maria Àngels Torrents i Rosés.

Objectiu : Que la ràdio arribes a totes les llars del poble i que tothom qui volgués, en pogués gaudir. També vam obrir els micròfons perquè els assistents fossin els veritables protagonistes, amb la finalitat d’agermanar la ràdio amb la biblioteca.

Divendres, 19. Presentació de l’exposició itinerant de la fundació: De paraules al vent a la Fàbrica a càrrec d’en Roger Canadell que per indisposició, la va presentar el director de la biblioteca en Jaume Felipe. A continuació, entrevista a la Maria Àngels Martí i Feixes després de gaudir del vídeo: «Tornar a la casa groga».  I seguidament per cloure l’acte, l’actuació dels  Llenguaferits Jess i David, que ens van explicar la seva mirada del poeta, amb lectures dels seus poemes en diferents llengües.

Objectiu : Continuar amb la ràdio en directe a la biblioteca. Conèixer una època del poeta a través de l’exposició, i descobrir noves mirades del poeta a través dels Llenguaferits.

Dissabte, 20. Ruta poètica i cultural per vuit punt emblemàtics del nostre poble. Guiada per na  Fina Carol del Grup de Recerques Històriques del nostre poble. A cada punt hi havia un jove músic de l’Escola de Música de l’Alt Penedès i un rapsode del nostre poble. Al punt set, les artistes locals na Aura Gumà i na Susana Domínguez van inaugurar un mural en record del poeta.

Al punt final, vam interpretar  el poema Lletra a Dolors, musicat per en Keito Saumell, dansat per na Clara Bonfill i recitat per en Dionís Lluch. Tot seguit un mapping del poeta, titulat Llum de paraula a càrrec de na Sílvia Isach (Sinoca). Després una lectura coral del poema Meditació Última, per part de tots els rapsodes dels vuit punts. A continuació lectura dels poemes gravats per en Ramon Martí i Pol: Els palets, Avui també i El poble. i com a cloenda un castell de foc a càrrec del Diables Riudefoc, posaven punt i final a les Jornades MMP21 de Sant Pere de Riduebitlles.

Objectiu : Participació del teixit social del poble : Guia, músics, rapsodes, dansa, imatge i molta, molta emoció. Mantenir vida la memòria del poeta i mantenir ben vius els nostres cors a través de la poesia .

 

Quina ha estat la implicació dels diferents participants?

Com hem comentat: La implicació de l’Ajuntament que va creure de seguida en el nostre projecte.  Ona Bitlles ( Lluis Miquel Garcia, Ramon Vila i Montse Gómez).La biblioteca municipal Maria Àngels Torrents i Rosés (El director Jaume Felipe). Les Escoles Velles, amb la part comunicativa i logística de l’Ajuntament, Marta i Susana. Na  Fina Carol (Grup de recerques). Directora, professors i alumnes de l’Escola de Música de l’Alt Penedès. Rapsodes del poble, artistes del mural i dansa, Mapping del poeta (Llum de paraula de na Sílvia Isach). Veïns amb cessió d’espais i , sobretot, l’assistència de la gent del poble que omplien els carrers, tal com els hi ho vam demanar des d’Ona Bitlles.

 

Les Jornades han estat un èxit. Us ho esperàveu?

Diríem que han estat un èxit, perquè creiem que el poble de Sant Pere de Riudebitlles s’ha fet aquestes jornades molt seves des del primer dia,  i han confiat moltíssim en el nostre projecte.

I la veritat, és que no ens esperàvem una resposta tan fidel i participativa per part de tothom.

 

Qualsevol cosa que vulgueu comentar.

Hem entès que han estat uns dies inoblidables i que des de l’Ajuntament, ja ens han demanat la seva continuïtat, i un lligam molt més estret si cal, amb la Fundació i amb el poble de Roda de Ter. Ho estem valorant molt positivament perquè creiem que poden ser uns actes d’arrelament a la cultura del nostre poble, a través de la poesia i del poeta.

Ha esta com la petita història del nostre petit somni. I us ho agraïm moltíssim a vosaltres també per creure en nosaltres.

 

Una abraçada poètica.

JJMMP21 de Sant Pere de Riudebitlles.   

 

 

Fundació Miquel Martí i Pol
© Tots els drets reservats
fundació miquel martí i pol
fundació miquel martí i pol