06/07/2022

Molt contents de la 2a edició d’Estiu a «La fàbrica». Cultura i literatura. Resum, agraïments i dades

«La Blava. Memòria en blanc i negre»

«La Blava. Memòria en blanc i negre» va ser l’acte que va inaugurar divendres 1 de juliol el cap de setmana cultural i literari «Estiu a La fàbrica» a l’entorn de La Blava i la Fundació Miquel Martí i Pol de Roda de Ter. Les historiadores Núria Sadurní i Irene Llop van explicar la històrica de la fàbrica emblemàtica La Blava, així com detalls i anècdotes transcorreguts durant els més de cent anys d’història. L’Arxiu de la Memòria Històrica de Roda de Ter va il·lustrar les explicacions amb un recull de fotografies antigues del recorregut de la indústria i del personal que hi va treballar. Glòria Fluvià, en representació de l’entitat, va posar-hi la nota literària amb la lectura de dos poemes del poeta rodenc per obrir i cloure l’acte. Hi van assistir més d’un centenar de persones.

Espectacle de titelles Bon profit! de Miquel Martí i Pol

El matí de dissabte 2 de juliol el «bosquet de marronyers» ―nom que Miquel Martí i Pol fa servir en el poema «Homenatge a Miquel Bauçà» en La fàbrica per denominar el bosc de til·lers i castanyers bords dels Jardins de La Blava―, es va omplir d’infants per veure l’espectacle que la companyia Micro Troupe va portar de Riudebitlles. Un total de 67 persones, comptant adults acompanyants i infants, van ocupar les cadires de fusta i els terres amb les catifes blaves de feltre. Somriures i, sobretot, el trasllat de la poesia de Martí i Pol als més xics a través de tres històries amanides amb música protagonitzades per en Miquel, per en Martí i per en Pol!

Espectacle «La fàbrica» a càrrec de Pere Girbau i Carles Girbau

En fer-se fosc La Blava va viure un dels moments més destacats de l’edició. Els germans Girbau, l’un amb el piano i la guitarra i l’altre amb el violoncel i la taula de so, van presentar un espectacle d’imatges projectades a una pantalla gegant, de poesia i de música. La fàbrica de Martí i Pol interpretada per dos joves rodencs, que van saber tocar la fibra a tot el públic assistent (175 persones).

Mapejat «Llum de paraula» a càrrec de Sínoca Studio

Amb el públic emocionat després d’haver vist l’espectacle «La fàbrica» dels germans Girbau, Sínoca Studio va tancar el dissabte amb un mapejat espectacular de llum, música i paraules projectades a la façana de la torre de la Tecla Sala. Un mapejat que va resseguir la vida de Martí i Pol en quinze minuts i que més de 180 persones van poder veure.

Vermut poètic «Amb Víctor Sunyol. Poesia i pensament»

El diumenge va començar a l’hora de vermut, a l’ombra i a la tranquil·litat dels bosc de marronyers. Amb la coorganització de l’acte amb Reduccions. Revista de poesia, el poeta vigatà Víctor Sunyol i la filòsofa i doctora en literatura Dolors Perarnau van conversar sobre pensament en la poesia i, més concretament, el l’obra de Sunyol. L’acte va aplegar més de quaranta persones.

Cafè-concert amb Guillem Ramisa i Ferran Isern

Després de dinar a La Guingueta de La Blava, tothom va poder gaudir de la poesia del cantautor de Roda de Ter Guillem Ramisa, acompanyat del trompetista Ferran Isern. Les taules baixes que vam disposar sota els til·lers van quedar plenes i l’aire que passava i la bona música ens va ajudar a passar la xafogor del dia. Es van comptabilitzar una vuitantena d’assistents.

Sarau Mal Gestat. Sessió 1: Instal·lació sonora amb poesia a càrrec d’Arnau Musach, Laia Carbonell i Misael Alerm

El públic es va traslladar per primer cop en «Estiu a La fàbrica» a un espai interior. La seu de la Fundació va acollir la instal·lació d’Arnau Musach inspirada en el concepte aiga: diversos blocs de gel es desfeien a poc a poc per l’escalfor d’una bombeta i les gotes resultants picaven a una superfície metàl·lica que provocava un so constant i intermitent; aquest fet sumat a l’espai, que es va preparar perquè quedés a les fosques, donava la sensació de trobar-se en una cova. Els poetes Laia Carbonell i Misael Alerm recitaven versos propis en l’atmosfera tranquil·la i fresca de la Fundació, el diumenge calorós de juliol. A la cova es van comptabilitzar setanta persones.

L’acte, coorganitzat amb La Malgastada, forma part del segon dia del Sarau Mal Gestat (la fi de festa dels Vespres Malgastats que va tenir lloc al monestir de Sant Pere de Casserres).

Sarau Mal Gestat. Sessió 2: Improvisació poètica a càrrec de Nicomedes (Víctor Bonetarbolí, Núria Martínez-Vernis, Oriol Sauleda i Guim Valls)

De la cova es va passar altra vegada al bosc de marronyers dels Jardins de La Blava per escoltar els Nicomedes, el grup format per Víctor Bonetarbolí, Núria Martínez-Vernis, Oriol Sauleda i Guim Valls. Tan bon punt van pujar a l’escenari van captar l’atenció del públic, que no va parar d’escoltar-los fins al poema final. Un final de festa ben divertit i coral. En l’acte s’hi van agrupar unes 120 persones. Com l’anterior, aquesta proposta va ser coorganitzada amb La Malgastada com a final de festa dels Vespres Malgastats.

Exposició de dibuix infantil

Durant els tres dies el públic va poder veure els dibuixos resultat del Concurs infantil de dibuix La fàbrica, que es va celebrar el juny a les Tres Fonts de Roda de Ter. Més de quaranta obres fetes per infants d’entre 2 i 12 anys van ser exposades davant La Blava. Va ser fantàstic veure com les famílies s’apropaven a l’exposició i gaudien de les perspectives dels infants.

 

«Vegeu la galeria amb el total de les imatges». Fotos: Edu Morató/Fundació Miquel Martí i Pol.

Agraïments

Des de la Fundació no podem acabar aquest resum d’Estiu a La fàbrica sense donar les gràcies (ben de cor) a tothom que ha confiant en nosaltres.

Gràcies a les institucions que aporten diners perquè puguem pagar els artistes participants a Estiu a La fàbrica: Diputació de Barcelona, Institució de les Lletres Catalanes (Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya) i Ajuntament de Roda de Ter.

Gràcies a l’empresa Feixas Aulet Distribucions per entendre la cultura i confiar-hi i aportar-nos diners perquè la Fundació pugui organitzar actes a Roda de Ter.

Gràcies a les entitats amb les quals hem coorganitzat actes dins d’Estiu a La fàbrica. Sense fer xarxa (xarxa de debò) seria impossible l’èxit: amb els membres de l’Arxiu Memòria Històrica de Roda de Ter (mantenint les converses amb Glòria Fluvià i Jordi Ballús) hem treballat «La Blava. Memòria en blanc i negre», amb un resultat fotogràfic que quedarà dipositat al seu espai web. Amb les persones que formen La Malgastada (Raquel Santanera, Jordi Cuesta i Íngrid Mas) hem coorganitzat les dues sessions del Sarau Mal Gestat. Amb Reduccions. Revista de poesia (Francesc Codina i Jaume Coll) hem coorganitzat el Vermut poètic «Amb Víctor Sunyol. Poesia i pensament), un acte que forma part dels dos «Pas a dos» (converses entre autors) que coorganitzem anualment..

Gràcies a tots els artistes que han format part dels diversos actes. Tots han estat encantadors, amables i han tractat Estiu a La fàbrica amb estima i amor: la Irene Llop i la Núria Sadurní, en Joan i l’Helena de Micro Troupe, en Carles Girbau, en Pere Girbau i l’Anas, la Sílvia i el seu equip de Sínoca Studio, Víctor Sunyol i Dolors Perarnau, Guillem Ramisa i Ferran Isern, Arnau Muscah, els poetes Laia Carbonell, Misael Alerm, Víctor Bonetarbolí, Núria Martínez-Vernis, Oriol Sauleda i Guim Valls.

Gràcies a Lluís Martí i Carles Vilella que van fer de tècnics de so i de llum de tots els actes. Sense la seva professionalitat res no hauria sortit bé.

Gràcies a Edu Morató, dissenyador dels cartells i el material de difusió a les xarxes socials d’Estiu a La fàbrica d’enguany. Els reels ens han agradat moltíssim i han funcionat molt bé. Gràcies per l’estima que ens han mostrat, per les fotografies precioses que has fet i per fer-nos-les arribar de forma puntual després de cada acte.

Gràcies a la Mireia Cassany, dinamitzadora comunitària de Roda de Ter, per coorganitzat conjuntament el Concurs de Dibuix Infantil, el resultat del qual vam poder exposar a Estiu a La fàbrica.

Gràcies a Joan Arbat i Miquel Bagaria de la brigada de Roda perquè sempre ens ho posen fàcil i ens ajuden en tot!

Gràcies a l’Oriol i en Roger de La Guingueta, també a la Magalí, perquè van obrir de forma intensiva durant el cap de setmana expressament per a nosaltres.

Gràcies al regidor de cultura, Roger Canadell, i a tot l’equip municipal per confiar en la nostra tasca.

I sobretot gràcies a totes les persones que heu assistit als actes!

Des de la Fundació us donem les gràcies!

Dades

La suma total de persones assistents als actes (no organitzadors i artistes) que us heu desplaçat expressament a Roda de Ter per Estiu a La fàbrica és de 835 (resultat de la suma d’assistents de cada activitat).

 

ActivitatNombre d’assistents comptabilitzats
Estiu a La fàbrica. Memòria en blanc i negre100
Estiu a La fàbrica. Espectacle de titelles67
Estiu a La fàbrica. Espectacle «La fàbrica»175
Estiu a La fàbrica. Mapejat «Llum de paraula»180
Estiu a La fàbrica. Vermut poètic43
Estiu a La fàbrica. Cafè-concert80
Estiu a La fàbrica. Sessió 1 Sarau Mal Gestat70
Estiu a La fàbrica. Sessió 2 Sarau MalGestat120
Estiu a La fàbrica. Total835

 

Fundació Miquel Martí i Pol
© Tots els drets reservats
fundació miquel martí i pol
fundació miquel martí i pol