09/07/2024
El Festival Estiu a la Fàbrica 2024 s’ha consolidat aquest any, tant per la qualitat de les propostes com per la fidelitat del públic assistent. Un públic de totes les edats que mostra interès per la programació proposada. L’espai poètic i de calma on té lloc el festival també sempre acompanya i és un punt de solidesa. Enguany n’hem celebrat la 4a edició.
Primer de tot, els agraïments
Tot l’equip de la Fundació volem agrair especialment a totes les persones que heu fet possible la 4a edició d’Estiu a La fàbrica. Cultura i literatura. Ha estat un cap de setmana inoblidable.
Gràcies al suport de les institucions que aporten el finançament per poder contractar les activitats i els espectacles: Diputació de Barcelona, Institució de les Lletres Catalanes (Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya) i Ajuntament de Roda de Ter.
Gràcies a l’empresa Feixas Aulet Distribucions per entendre la cultura i confiar-hi i aportar diners perquè puguem organitzar actes a Roda de Ter. Gràcies Quimeta i companyia!
Gràcies a les entitats amb les quals hem coorganitzat els actes d’Estiu a La fàbrica: Reduccions. Revista de poesia, l’equip de la Biblioteca Bac de Roda de Roda de Ter i la gent de Can Grau Cardant Cultura.
Gràcies a tots els artistes que heu format part dels diversos actes: Laura Azuaga, Clio Van Kerm i Marta Pajares de la Companyia de dansa LaFonte, Gina Clotet i les noies d’Umpalumpa, Gibet Ramon i Dàlia Adillon, Guillem Roma i Mariona Castells, Coloma Bertran i Lia Sampai, Xavier Graset, Maria Isern i Enric Casasses, Raquel Santanera i Jaume Coll, Arnau Baulenas i Cinto Espejo.
Gràcies també a l’equip tècnic que van fer que tot lluïs i sonés impecable: Carles Vilella, Lluís Martí i Martí Vallés.
Gràcies a Edu Morató, de l’empresa Càrdali, dissenyador de la imatge del Festival i del material de difusió per a les xarxes socials, i també pel reportatge fotogràfic, amb el suport de Toni López. A Ester Puig per la difusió del festival i la publicació a les xarxes socials dels resums de cada acte.
Gràcies a Joan Arbat, Miquel Bagaria i tot l’equip de la brigada de l’Ajuntament de Roda de Ter, perquè sempre ens ho posen fàcil i ens ajuden en tot!
Gràcies a Roger i a tot l’equip de La Guingueta perquè van obrir de forma intensiva durant el cap de setmana, i a la col·laboració de la gent de Sant Tomàs, L’obrador, per oferir-nos les patates fregides al vermut literari.
Gràcies a la regidora de cultura, Bet Contreras, a l’alcalde, Toni Mas, i a tot l’equip del consistori per confiar en la tasca de la Fundació. També a Cultura i Joventut que ens van permetre tenir preparat el pla B en cas de pluja de la Carpa i el Teatre, que en vam poder disposar en els actes del dissabte a la tarda. També el servei de jardineria i neteja que ho van deixar tot a punt.
I sobretot gràcies a totes les persones que heu assistit de públic als actes.
Fins l’any que ve!
Breu resum dels actes
Espectacle de dansa «Els dits als mots»
L’espectacle «Els dits als mots» de la companyia LaFonte va donar el tret de sortida d’«Estiu a La Fàbrica. Cultura i literatura», el divendres dia 5 de juliol. Un espectacle commovedor i intens, visualment captivador, creat arran de merèixer l’accèssit de la primera Beca «Estiu a La Fàbrica», impulsada conjuntament per Can Grau Cardant Cultura i la Fundació Miquel Martí i Pol. La companyia ha fet dues residències artístiques a Can Grau en el marc de la beca per poder crear aquesta obra. «Els dits als mots» és un espectacle metafòric i poderós sobre la figura del poeta rodenc en tres àmbits: cos, poètica i fantasia. Intensitat visual i metafòrica que commou l’espectador amb una reminiscència constant de la fàbrica i els seus sons, la tendresa i la seva força i l’enderroc del cos, com un gran mur que ja no et serva. Els mots com a univers absorbent i de recer.
La Fonte Cia. ha estat en residència a Can Grau aquest 2024 per crear aquest espectacle que va aplegar més d’una cinquantena de persones a la Sala Negra de Can Grau, amb la interpretació fantàstica de Laura Azuaga, Clio Van Kerm i Marta Pajares.
El Festivalet. Matinal per a públic familiar
El matí de dissabte 6 de juliol el «bosquet de marronyers» es va omplir d’infants i famílies per gaudir de totes les activitats proposades pel Festivalet d’enguany, en la seva segona edició.
Els tallers de literatura, el racó de descoberta de poesia i l’espai de joc van consolidar una proposta que esperem tornar a repetir l’any que ve, degut a el goig que suposa a tot el públic que hi participa. L’hora del conte d’Umpalumpa, «Del bressol a la lluna», i l’espectacle d’Ànana Música van cloure la matinal amb paraules, cançons, coreografies, melodies i molta alegria i emoció.
El «bosquet de marronyers» és el nom que Miquel Martí i Pol fa servir en el poema «Homenatge a Miquel Bauçà» a La fàbrica per denominar el bosc de til·lers i castanyers bords dels Jardins de La Blava. Ens agrada anomenar així aquest espai de calma i poesia per recordar-ho.
Espectacle «Interluni» de Coloma Bertran i Lia Sampai
Aquest espectacle és el resultat de la primera Beca de creació i residència «Estiu a la Fàbrica. Cultura i literatura». Una meravella que esperem que tingui un gran recorregut i arribi a molta gent perquè el pugui gaudir.
És la vida explicada a través de les paraules de Martí i Pol. Música i art en majúscules amb una interpretació molt original de l’obra del poeta, d’una bellesa i sensibilitat exquisides i brutals, i una mirada nova, fresca, jove i personal dels textos del poeta nacional.
«Sobre els danys del tabac», amb Xavier Graset
Dissabte al vespre vam tancar la programació al Teatre Eliseu, a recer de la pluja, amb el monòleg de Xavier Graset, que va sorprendre i encantar el públic amb la seva faceta d’actor. La ironia del clàssic rus, Anton Txèkhov, va fer riure la platea en un registre de tragicomèdia que es va posar el públic a la butxaca durant tota la representació.
«Pas a dos. Vermut literari» amb Maria Isern i Enric Casasses.
El diumenge va començar a l’hora de vermut, a l’ombra i a la tranquil·litat dels bosc de marronyers. Amb la coorganització de l’acte amb Reduccions. Revista de poesia, els poetes Enric Casasses i Maria Isern van conversar, recitar i comentar l’obra de Vicent Andrés Estellés. L’acte va aplegar una quarantena d’assistents.
A l’hora del cafè: «Oratio de dignitate animalium», amb Raquel Santanera i Jaume Coll.
Després de dinar a La Guingueta de La Blava, tothom va poder gaudir de la poesia dels poetes Raquel Santanera i Jaume Coll, que van recitar la seva poesia fent un duet, com en un diàleg intermitent acompanyat de les notes del baix de Coll que es va afegir per sustentar la melodia de les paraules. A l’espai entranyable del Bosc de Marronyers dels Jardins de La Blava.
Arnau Baulenas i Cinto Espejo. «Un cant a l’esforç».
La 4a edició d’Estiu a La fàbrica. Cultura i literatura va cloure enguany amb una actuació molt especial: la d’Arnau Baulenas amb Cinto Espejo, en el marc del projecte documental «Si el vers fos un refugi», que posa de manifest el poder de la literatura, la poesia, la música i l’art en general per a la inclusió social. Un centenar de persones van venir a animar els artistes.
Ben aviat podreu consultar totes les fotografies a l’apartat Galeria d’imatges que trobareu al nostre web.
Autoria: Toni López / Edu Morató / Fundació Miquel Martí i Pol.