10/05/2022

Presentació del projecte «La fàbrica 50 anys»

Presentació del projecte «La fàbrica 50 anys»

#lafàbrica50anys

 

  • Amb motiu del 50è aniversari de la publicació de La fàbrica de Miquel Martí i Pol es presenta un programa obert i creixent d’actes, d’exposicions i d’activitats educatives per celebrar l’efemèride.

 

  • L’any 1972 Jordi Sarrate va il·lustrar i editar La fàbrica, publicada amb el número 1 de la col·lecció Quaderns El Bordiol. És una de les obres més destacades del Realisme Social literari català, testimoni de la vida i el treball a les fàbriques catalanes durant el franquisme.

 

  • El projecte s’impulsa de forma coral i en xarxa per tot el territori industrial català: la Fundació Miquel Martí i Pol (Roda de Ter), l’Ajuntament de Roda de Ter, el Museu Arqueològic de l’Esquerda (Roda de Ter), el Museu del Ter (Manlleu), l’Ajuntament de Manlleu, el Museu de la Colònia Vidal (Puig-reig), l’Ajuntament de Puig-reig, Roca Umbert. Fàbrica de les Arts (Granollers), l’Ajuntament de Granollers i el Museu d’Història de Catalunya (Barcelona) han esdevingut el grup impulsor que organitza el programa, el qual resta obert a qualsevol entitat que s’hi vulgui adherir.

 

  • S’estrena una pàgina web que aplegarà el programa conjunt: miquelmartiipol.cat/lafabrica50anys

D’esquerra de la fotografia a dreta: Albert Soler, director de Roca Umbert Fàbrica de les Arts, Jordi Vidal, director del Museu de la Colònia Vidal de Puig-Reig, Jordi Sarrate, editor i artista responsable de la publicació de La fàbrica, Montse Caralt, directora de la Fundació Miquel Martí i Pol, Il·lm. Sr. Roger Corominas, alcalde de l’Ajuntament de Roda de Ter, Il·lm. Sra. Alba Barnusell, alcaldessa de Granollers, Carles Garcia, director del Museu del Ter, Núria Armengol, comissària del projecte, Jordi Grané, tècnic del Museu del Ter i Roger Canadell, regidor de cultura de Roda de Ter. Foto: Ajuntament de Granollers.

 

Dimecres 11 de maig de 2022. Roca Umbert. Fàbrica de les Arts, Granollers.

El projecte «La fàbrica 50 anys» té per objectiu difondre el llegat universal del poemari La fàbrica de Miquel Martí i Pol als 50 anys de la seva publicació. El llibre és una obra del Realisme Social, de conscienciació obrera, i testimoni de la vida i el treball en les fàbriques tèxtils catalanes durant el franquisme. El projecte vol propiciar el descobriment de la poesia martipoliana, la història industrial catalana i tot plegat a través de diverses expressions artístiques. Amb aquesta pretesa, doncs, diverses entitats ―coordinades per la Fundació Miquel Martí i Pol, s’han aplegat per oferir un programa d’actes, exposicions i activitats educatives conjuntes que es desenvoluparan entre 2022 i 2023.

La fàbrica és un poemari inspirat en la vida i les condicions laborals dels treballadors i les treballadores de la fàbrica tèxtil «La Blava» de Roda de Ter. Miquel Martí i Pol va treballar en aquesta fàbrica des dels catorze anys fent d’escrivent i fins que l’esclerosis que patia li ho va impedir. En el transcurs dels anys l’autor va escriure dos reculls inspirats en la fàbrica: La fàbrica (1959) i La fàbrica (1970-1971). La primera en publicar-se va ser precisament La fàbrica (1970-1971) l’any 1972, que conté poemes tan populars com «L’Elionor», «La creació», «La fàbrica» o «De semàntica». I ara en commemorem el 50è aniversari. L’editor Jordi Sarrate la va publicar obrint la col·lecció Quaderns El Bordiol (nom de la planta que utilitzaven les dones de les fàbriques per netejar-se la bata de cotó dels fils que s’hi enganxaven). L’obra presenta i tracta els treballadors de fàbrica com herois èpics i apropa la classe obrera a la poesia. Es tracta, doncs, d’una epopeia en què els protagonistes són els obrers, la gent comú i, per tant, Martí i Pol eleva el quotidià al poètic. La fàbrica, en paraules del crític Ricard Torrents, és un atreviment: Miquel Martí i Pol en escriure-la va despertar el gust per la lectura de poesia a un sector de la societat que n’era reticent, sovint, per ser-hi poc representat. Endemés, la figura de la dona hi és tractada des de perspectives obertes i innovadores en la literatura. Martí i Pol demostra que va ser una persona atenta a la problemàtica de la dona treballadora i la interpel·la de forma directa.

El nucli impulsor: un grup d’institucions patrimonials i museístiques que tenen relació amb el món literari, per una banda, i amb el món industrial, per l’altra, s’han unit per rendir homenatge a l’autor i a l’obra des dels seus equipaments i municipis. El nucli és coordinat per la Fundació Miquel Martí i Pol, que ha creat la pàgina web dedicada a l’efemèride. Està previst que durant el transcurs de la commemoració s’hi sumin d’altres entitats i museus.

S’anima a tothom a organitzar activitats relacionades amb la temàtica per donar a conèixer l’obra des de diverses perspectives. Com? Enviant un missatge electrònic a fundacio@miquelmartiipol.cat o telefonant al 938500355.

Descarregueu-vos el dossier de premsa de «La fàbrica 50 anys».

El logotip del projecte és un homenatge a la primera edició de La fàbrica, una carpeta blava que contenia làmines amb poemes i gravats. La tipografia imita el solc de l’estampació. El disseny és de www.pompistudio.com

 

Grup impulsor:

 

A dia d’avui, amb la participació de:

Institut Miquel Martí i Pol de Roda de Ter / Biblioteca Municipal de Manlleu BBVA / Escola Puig-Agut de Manlleu / Ajuntament de Tona / ACVIC. Centre d’Arts Contemporànies / Patronat d’Estudis Osonencs / Escola d’Art de Manresa – Secció de gravat / Ajuntament de Manresa / Escola d’Art de Vic – Secció de pintura / Arxiu de Memòria Històrica de Roda de Ter / Associació de veïns i veïnes La Blava / Biblioteca Bac de Roda / Konvent de Cal Rosal de Berga / Can Grau de Masies de Roda

 

 

Fundació Miquel Martí i Pol
© Tots els drets reservats
fundació miquel martí i pol
fundació miquel martí i pol