08/02/2021

Presentem ‘Desplegables poètics. Una proposta educativa per a infants de 4-8 anys’.

La Fundació Miquel Martí i Pol ofereix a les escoles ‘Desplegables poètics. Una proposta per a infants de 4-8 anys’. Es tracta d’una experiència literària que es du a terme amb materials específics que tenen la característica de ser «desplegables», que versen sobre la vida, l’obra i l’entorn del poeta de Roda de Ter. L’objectiu és que l’infant se situï als llocs on va viure, treballar i escriure Martí i Pol a través de la seva poesia i que conegui i assaboreixi aspectes de la trajectòria de l’escriptor. Aquesta experiència literària també té com a finalitat el trobament entre l’infant i la paraula com a generadora d’emocions i sensacions.

‘Volíem poder oferir propostes literàries per a totes les edats i ens vam adonar que hi havia un buit en les primeres etapes educatives. Per aquest motiu -diu Montse Caralt- ens vam posar a treballar en una proposta que aglutinés diverses activitats adaptables a les diverses edats de primer cicle i cicle mitjà de primària’.

Vanesa Amat, mestra i Doctora en Didàctica de la Literatura Infantil, actualment professora de la UVic-UCC, M. Carme Bernal, mestra i Doctora en Filologia Catalana, i Isabel Muntañá, mestra i membre de l’equip directiu de l’escola Voltregà, es van encarregar d’elaborar la proposta de la mà de la Fundació, que va confeccionar els materials i en va fer la producció.

Tot i que la proposta es presenta com un tot, al llarg de cadascuna de les parts o activitats es treballen diferents habilitats sensorials, com ara mirar i escoltar; habilitats comunicatives, com recitar i participar verbalment; i motrius, des del desplaçament en la ruta per la casa del poeta fins a la participació en una proposta de joc poètic.

Tot plegat es presenta com una proposta literària que també té un component lúdic. És per aquest motiu que algunes activitats es presenten en forma de joc. Però, per damunt de tot, el sentit de la proposta és provocar l’agudització dels sentits i el gaudi a través de la paraula poètica.

PER A MESTRES: vegeu l’activitat explicada a l’apartat ‘Oferta educativa’ de la nostra pàgina web. A sota, podeu seguir el vídeo amb l’explicació de l’activitat a càrrec de M. Carme Bernal i Isabel Muntañá.

Tot el material necessari per portar a terme l’activitat s’ha pensat al mínim detall.

La il·lustradora Gibet Ramon ha creat La casa groga, una casa encunyada perquè els infants la puguin muntar fàcilment i se la puguin emportar a casa com a record de l’activitat.

L’acordió de poesia s’ha fet amb il·lustracions d’Ana Reina i de Dàlia Adillon. Amb dibuixos d’Adillon, a més, també s’ha fet el llibre gegant ‘El poema és la nit’.

 

Amb el suport de:

 

Fundació Miquel Martí i Pol
© Tots els drets reservats
fundació miquel martí i pol
fundació miquel martí i pol