L’Ajuntament de Roda de Ter i la Fundació Miquel Martí i Pol convoquen els Premis Literaris amb l’objectiu d’estimular la creació i com a reconeixement i homenatge al poeta Miquel Martí i Pol, al mestre Sebastià Álvarez, i als escriptors Emili Teixidor i Jaume Salés i Sanjaume.
Des de l’any 2004, el veredicte es fa públic el cap de setmana de l’11 de novembre (data de la mort del poeta), en el marc de les Jornades Miquel Martí i Pol.
El lliurament dels Premis Literaris és un dels actes centrals de les Jornades que s’organitzen en homenatge a la figura del poeta Miquel Martí i Pol i tenen com a eix vertebrador el premi de poesia que porta el seu nom. Era l’any 1985 quan es va convocar per primera vegada aquest guardó i, d’aleshores ençà, han estat molts els poetes dels Països Catalans que han participat en el certamen: poetes del Principat, de les Illes o del País Valencià que han trobat en aquest guardó un impuls i un estímul per a la seva obra.
L’any 1985 l’Ajuntament de Roda de Ter va decidir crear el Premi de Poesia Miquel Martí i Pol. En aquells moments l’Ajuntament volia retre homenatge al poeta que, sense cap mena de dubte, ha lligat indestriablement el poble de Roda de Ter a les pàgines poètiques més importants de la darrera meitat del segle XX. Des de l’any 2007 guanyar el Premi de Poesia Miquel Martí i Pol implica també la publicació del recull de poemes guardonat. Des de l'any 2017 el premi és gestionat per la Fundació Miquel Martí i Pol.
L’objectiu del Premi #InstapoemaMMP de fotografia i poesia és visibilitzar i potenciar els usuaris i usuàries que usen la literatura en les tecnologies digitals.
L’objectiu del Premi d’il·lustració de poesia de Miquel Martí i Pol és donar a conèixer la complicitat entre textos poètics i il·lustracions. L’il·lustrador/a premiat/da serà l’autor/a dels dibuixos del Calendari Miquel Martí i Pol 2025.
La beca consisteix en una residència de sis dies a La Casa de Can Grau (Masies de Roda) per a la creació d’un espectacle que s’estrenarà a la 5a edició d’«Estiu a La fàbrica. Cultura i literatura» (Roda de Ter, primer cap de setmana de juliol de 2025). L’espectacle ha de tenir la literatura com a eix vertebrador i pot combinar diverses disciplines (arts escèniques, arts visuals, performance, nous llenguatges escènics, rapsòdia, etcètera). A més d’espai d’assaig, la beca ofereix acompanyament i suport tècnic i artístic. Convoca la Fundació Miquel Martí i Pol i Cardant Cultura.
L'objectiu del Premi de Teatre Jaume Salés i Sanjaume és premiar obres inèdites i donar a conèixer nous autors i autores.